4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Çatalhöyük'de kazılar başladı

çatalhöyükDünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük'te, yapılan hazırlık çalışmalarından sonra kazılar başladı. 

Konya'nın Çumra İlçesi'ndeki Çatalhöyük kazı alanında bu yıl ilk etapta yapılan çalışmalara Stanford Üniversitesi Arkeoloji Profesörü ve Çatalhöyük Kazı Başkanı Ian Hodder, Başkan Yardımcısı Shahina Farid ile birlikte İngiltere, ABD, Sırbistan Karadağ, Romanya ve Türkiye'den 32 arkeolog katıldı. Haziran ayının ilk 2 haftasında hazırlıklarını tamamlayan 32 kişilik ekip, kazı çalışmalarına başladı. Tüm hazırlıkların tamamlandığını ve birkaç gün önce kazılara başladıklarını ifade eden Stanford Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkan Yardımcısı Shahina Farid, "Kazılarımızın başlamasıyla birlikte yeni bulgular elde etmeye başladık. Çok dikkatli çalışan ekibimiz yeni evlerin yanı sıra insan iskeletleri, hayvan kemikleri buldu. Çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam ediyoruz. Şu anda 5 ülkeden toplam 32 kişi bulunan kazı çalışmalarına, 2 hafta sonra Almanya, Polonya ve ABD'den gelecek 100 kişilik bir ekip daha katılacak" dedi.
 
Çatalhöyük'ün dünya açısından önemli olduğunu ve Türkiye'nin de arkeoloji turizmine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Shahina Farid, "Geçtiğimiz yıllarda 20 evi ziyarete açmıştık. Bu yıl 20 Ağustos'a kadar sürecek çalışmalarımızdan sonra yeni evlerin de ziyarete açılmasını hedefliyoruz. 10 yıldan fazla devam etmesi planlanan kazılar, bu bölgeyi bir araştırma, eğitim ve turizm merkezi haline getirecektir" şeklinde konuştu. 

Dünyadaki ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen ve geçmişi 9 bin yıl önceye dayanan Çatalhöyük, 1950'lerin sonlarından beri sadece arkeologlar tarafından değil, birçok kesim tarafından ilgiyle izleniyor. 1961 yılında James Mellaart'ın başlattığı ve sadece 4 yıl sürdürebildiği kazılar, 1993 yılında öğrencisi Ian Hodder başkanlığında tekrar başlamıştı. Hodder, kendi ve başka ülkelerden gelen arkeologlardan oluşan ekibiyle 13 yıldır kazılarını sürdürüyor.
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 13:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?