4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Devletin zirvesi Şeb-i Arus'ta

Hz. Mevlana'nın 734. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri kapsamında 17 gün süren törenlerin son günü olan Şeb-i Arus törenine devletin zirvesi de katılacak.

17 Aralık günü Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 6 bakanın katılacağı bildirildi. Devletin zirvesinin buluşacağı günde Konya'ya ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gelecek. Saat 13.00'te özel uçakla Konya'ya gelmesi planlanan Başbakan Erdoğan ilk olarak Konya Antalya çevre yolunda yapımı tamamlanan yeni Adliye Sarayı'nın açılışını yapacak. Daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan bazı üstgeçitlerin açılışını yapacak olan Başbakan Erdoğan, buradaki açılışların ardından Selçuklu Belediyesi tarafından yapımım tamamlanan Uluslararası Spor Salonu ve Kongre Merkezi'nin açılışını yapacak. Açılışların ardından ise Başbakan Erdoğan Şeb-i Arus törenlerine katılmak üzere Mevlana Kültür Merkezi'ne geçecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 17 Aralık günü Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez Konya'ya gelecek. Saat 18.00'de Konya'ya gelmesi planlanan Cumhurbaşkanı Gül, 17 Aralık günü sadece Şeb-i Arus törenlerini izleyecek. 17 Aralık gecesi Konya'da kalacak olan Cumhurbaşkanı Gül, 18 Aralık günü ise çeşitli ziyaretlerde bulunduktan sonra Konya'dan ayrılacak.

ŞEB-İ ARUS NEDİR?
Hz. Mevlana'nın hayatını kaybettiği gün olan 17 Aralık 1273 tarihi, o günden sonra Şeb-i Arus yani sevenin sevdiğine kavuştuğu gece olarak adlandırılıyor. Her yıl 17 Aralık'tan önce başlayan etkinlikler 17 Aralık günü düzenlenen sema töreni ile son buluyor. Başbakan Erdoğan, Başbakan olmasının ardından törenlere sadece bir kez gelemezken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilk kez Cumhurbaşkanı olarak törene katılacak. Törenler ilk olarak protokol konuşmaları ile başlayacak. Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından, Ahmet Özhan'ın solistliğinde Türk Tasavvuf Müziği'nden örnekler sunulacak. Son olarak ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu eşliğinde sema töreni sergilenecek. Tören postnişinin duasıyla sona erecek.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2007 Pazar 11:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?