3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Necip Fazıl'ı andılar

Türk edebiyatının usta şairlerinden Necip Fazıl Kısakürek, doğumunun 101. yılında Konya'da düzenlenen programla anıldı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Nevzat Pakdil'in de katıldığı anma programı kapsamında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seslendirdiği Necip Fazıl Kısakürek imzalı 'Zindandan Mehmed'e Mektup' şiiri büyük alkış aldı. 

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Meram Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen anma programı, Konevi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa, TBMM Başkanvekili ve Kültür, Sanat, Yayın Kurulu Başkanı Nevzat Pakdil, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, AK Parti Konya Milletvekili Hasan Angı, Baro Başkanı Hasip Şenalp, Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, merkez ilçe kaymakamları, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, İl Genel Meclisi Başkanı Sabri Ak, protokol üyeleri ve davetliler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, programı düzenleme amaçlarından bahsederek, "Bakanlık olarak genel amacımız ülkemizin medeniyet değerlerini üreten sanat ve kültür adamlarımıza vefa borcumuzu ödemek, onların eserlerine toplumun ilgisinin yeniden odaklanması için öncülük yapmaktır. Çağdaş Türk kültür tarihindeki düşüncesi, şiirleri, edebi ve felsefi yazılarıyla mihenk taşlarından olan Necip Fazıl Kısakürek, edebiyatımızın üstat sıfatıyla anılmayı hak etmiş ender şahsiyetlerinden birisidir" dedi. 

Daha sonra kürsüye gelen Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu da, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatından bahsederek, "Ülkeyi başkan başa dolaşarak çeşitli konularda konferanslar veren usta bir hatip, dergi ve gazeteler çıkaran bir gazeteci olarak Necip Fazıl Kısakürek; fikri ve sanatıyla her zaman ilgi merkezi olmuş ilginç bir şahsiyettir. Büyük bir zekanın beslediği yetenek ve duyarlılığı güçlü, kendini merkeze alan kişiliği, gözünü budaktan esirgemeyen cesareti ve hamle gücüyle, ait olduğu toplum için anlamlı bir hayat, güçlü, belirleyici bir Türkiye aramış ve oluşturmaya çalışmıştır" şeklinde konuştu. 

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ise Necip Fazıl Kısakürek'in ileri görüşlü bir insan olduğunu belirterek, "Zaman zaman şairlerin dediği gibi bir kısım insanların değerini ancak mezar taşlarında ve musalla taşında bilen bir toplumuz. Ama şuna inanıyorum ki rahmetli üstat, kendi öğrencileri tarafından ve o günün Türkiye'sinde pek çok insan tarafından en azından sanatı itibariyle takdir edilen bir insandır. 'Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir. Gün doğmuş gün batmış, ebed bizimdir' dizelerinde üstadın ileri görüşlülüğünü görebilirisiniz. Türkiye, bu günlerde aynen üstadın tabir ettiği gibi ayağa kalkışın, bir dev oluşun mücadelesini veriyor. Bütün bir dünyaya bu medeniyetin, bu coğrafyanın insanlarının söyleyecek sözü olduğunu o günden haykırıyordu" diye konuştu. 

Programa katılamayıp faks gönderen TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların mesajlarının okunmasının ardından Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinin seslendirildiği gösteriye geçildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seslendirdiği 'Zindandan Mehmed'e Mektup' şiiri programa katılanlardan büyük alkış aldı. Necip Fazıl Kısakürek'i doğumunun 101. yılında anma programı 3 gün daha devam edecek.
.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2006 Salı 13:35:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?