4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Mevlana çizgi filmi tüm dünyada

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından yaptırılan ve çeşitli dillerde dublajı süren Mevlana çizgi filminin, dünya ülkelerinde gösterime girmesi için çalışma başlatıldı.

Hz.Mevlana'nın 732. Vuslat Yıldönümü etkinliklerine yetiştirilen ancak bazı nedenlerden dolayı yapılan galanın ardından sinemalarda gösterime girmeyen Mevlana çizgi filmi tamamlandı. 55 dakika süren çizgi filmde, Hz. Mevlana'nın doğumu, Konya'ya gelişi, Hz. Şems ile karşılaşması ve fikirleri anlatılıyor. Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü ile uzman bilirkişilerin danışmanlığında 400 bin YTL'ye yaptırılan çizgi filmin dünyada gösterime girmesi amacıyla çeşitli dillerde dublajı sürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, doğumunun 800. yılına denk gelen 2007 yılında Mevlana'nın tüm dünyada Birleşmiş Milletler'e (BM) üye 200 ülkede anılacak olmasının, Konya ve Türkiye tanıtımı açısından büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Tahir Akyürek, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için çalıştıklarını, Mevlana ile ilgili dünyada ilk kez çizgi film hazırlattıklarını kaydetti. Bakanlıklarla yapacakları görüşmeler sonrası çizgi filmin tüm ilköğretim okullarında gösteriminin sağlanacağını dile getiren Akyürek, "Çizgi film sadece Konya'da Türkiye'de değil, dünyada izlensin istiyoruz. Dünyada çatışmanın, sevgisizliğin, hoşgörüsüzlüğün hakim olduğu süreçler yaşıyoruz. Hz. Mevlana'nın bakışının onlara da bir nebze etki yapmasını arzu ediyoruz.

Global ölçekte etki uyandırmasını, küresel ölçekte bir kültür hareketi başlamasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde BM'de görev yapan Kemal Derviş ile yapacağımız görüşmede, çizgi filmin gösterimi konusunda kendisinin görüşlerini ve desteklerini alacağız. BM Genel Sekreterliği nezdinde görüşmelerimiz var" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 18:06:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hilal anadolu IP: 85.108.106.xxx Tarih : 19.02.2008 19:04:07

çok güzeldi ama bide viedosunu verselerdi daha çok güzel oludu