17
Haziran
2024
Pazertesi
YAŞAM

35 yıldır defçi

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde yaşayan Hamdiye Hamamcı, 35 yıldır kına gecesi ve düğünlerde def çalıp türkü söyleyerek geçimini sağlıyor.

Hayriye Hamamcı, 1970 yılında eşinden boşandıktan sonra iki çocuğuna bakabilmek için def çalmayı öğrendiğini, 35 yıldır geçimini Ürgüp İlçesi'ndeki kına geceleri ve düğünlerde def çalıp türkü söyleyerek sağladığını söyledi. Köpek derisinden yapılan defi ile Ürgüp düğünlerinin vazgeçilmez ismi olan Hayriye Hamamcı, artık eskisi gibi düğün geleneklerinin kalmamasından yakınıyor.

İlk def çalmaya başladığı 1970'li yıllarda hemen hemen her gün def çalmaya gittiğini ancak günümüzde düğün salonları ve orkestraların çoğalması ile defin fazla istenmediğinden yakınan Hayriye Hamamcı, "Eskiden kına gecelerinde mutlaka def çalınır türkü söylenirdi. Gelin kızları ağlatmak için uzun süre def çalıp saatlerce türkü söylerdim. Şimdi artık müzik setleri var. Hatta kına gecelerinde orkestra çağırıyorlar. Eski işler yok. Eskiden bu mesleğimle evimi çok rahat geçindiriyordum. Artık bu iş ekmek parası kazandırmıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2005 Pazar 11:36:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?