5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

'İyotlu tuz' teyakkuzu

UNICEF Sağlık Sorumlusu Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Sargın, Yozgat ve yöresinde iyotlu tuz kullanma oranını belirlemek amacıyla araştırma başlatılacağını söyledi. Yozgat Vali Vekili Cemalettin Yılmaz'ı makamında ziyaret eden Dr. Canan Sargın, 2002 yılında Yozgat'ta yapılan iyotlu tuz kullanma oranının çok düşük olduğunu belirterek, bu oranın yükseltilmesi için bir dizi çalışma yapılacağını kaydetti.

Dr. Sargın, dünyada Türkiye'nin, Türkiye'de de Yozgat'ın içerisinde bulunduğu 30 ilin düşük oranda iyotlu tuz kullanmakta olduğunu ifade ederek, "İyot yetersizliğinin yol açtığı zeka geriliği ve özellikle okul çağı çocuklarında görülen öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü gibi sorunların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bunun için önce mahalle muhtarları ve mahalle bakkallarıyla görüşülüp iyotsuz tuz satışını ortadan kaldırmak istiyoruz" dedi.

İyotlu tuz kullanımını artırmayı sağlamak için Sağlık ve Tarım İl Müdürlüğü personeline seminerler verileceğini vurgulayan Dr. Sargın, "İyot, troid hormonu yapımında kullanılan bir maddedir. Bir insanın günlük iyot ihtiyacı 150 miligramdır. İyot genel olarak yüksek miktarda deniz ürünlerinde, az miktarda süt, yumurta ve ette bulunmaktadır. İyotlu tuz kullanırken, güneş ışınlarından uzak tutulması, serin kuru, koyu renkli koruma kabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Zeki çalışkan, başarılı ve guatrdan uzak bir nesil yetiştirilmesi için mutlaka iyotlu tuz tüketilmelidir. Bu konuda tüm sektörlere de görevler düşmektedir" diye konuştu.

Yozgat Vali Vekili Cemalettin Yılmaz ise, Yozgat'ta böyle bir çalışma yapılmasının çok önemli olduğunu kaydederek, "İlgili tüm kurumlarımız vatandaşa iyotlu tuz kullanma konusunda teşvik edici tüm çalışmaları yapacaktır. Daha başarılı nesiller yetiştirmek için iyodun önemini tüm vatandaşlarımıza öğretmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2005 Cuma 11:27:43
Güncelleme :26 Ağustos 2005 Cuma 11:30:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?