5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Tarım Müdürlüğü'nden seminer

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü, ilköğretim öğrencilerine "Bilinçli bir tüketici olarak dikkat ediyor musunuz?" konulu gıda güvenliği ve iyotlu tuz kullanımı hakkında bilgiler verdi.

30 Ağustos İlköğretim Okulu'nda düzenlenen eğitim programına Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Tarım İl Müdürü Sıddık Aktaşçı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü İsmail Yalçınkaya, öğrencilere gıda güvenliği ve gıda tüketiminde nelere dikkat edileceği konularında bilgiler aktardı.

Yalçınkaya, alışveriş yaparken, mutlaka alınan gıdaların üzerindeki üretim ve son kullanım tarihlerine bakılması gerektiğini belirterek, "Kullanım tarihi geçmiş gıdaları almamalıyız. Kullanım tarihi geçmiş gıda satan bakkal ve marketleri uyarıp gerekli yerlere de bildirmeliyiz" dedi.

İyotlu tuz kullanmanın faydalarına da değinen Yalçınkaya, İyot yetersizliğinin, zeka geriliği, okul çağı çocuklarında görülen, öğrenme isteğinde azalma, algılama güçlüğü ve guatr gibi hastalıklara neden olduğunu belirterek, "İyot, troit hormonu yapımında kullanılan bir maddedir. Bir insanın günlük iyot ihtiyacı 150 mgr'dır. İyot genel olarak yüksek miktarda deniz ürünlerinde, az miktarda süt, yumurta ve et de bulunmaktadır. İyotlu tuz kullanarak önlenebilecek sorunlarla mücadelede tüm sektörlere de görev düşmektedir.

 Okul döneminde hızlı büyüme ve gelişmenin yanı sıra yoğun öğrenme içinde bulunan çocuklarda yetersiz iyot alımı okul başarısını da olumsuz etkilediği görülmüştür. Bütün bu veriler iyotlu tuz kullanımının önemini göstermektedir. Bu nedenle halkın iyotlu tuz kullanmasını kullanırken de güneş ışınlarından uzak tutulması, serin kuru, koyu renkli koruma kabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Zeki çalışkan, başarılı ve guatrdan uzak bir nesil yetiştirilmesi için mutlaka iyotlu tuz tüketilmelidir" açıklamasını yaptı.

.
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 21:20:06
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 17:02:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?