5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

82 yıllık vasiyet gerçekleşiyor

Osmanlı'nın son dönemlerinde ve cumhuriyetin ilk dönemlerinde Amasya'da yaşamış, yaptığı araştırmaları ile Türk ve Amasya tarihine önemli derecede ışık tutmuş olan Hüseyin Hüsamettin Efendi'nin 82 yıl önceki vasiyeti, Belediye Başkanı İsmet Özarslan tarafından yerine getiriliyor. 

1869 yılında Amasya'da doğan, Amasya tarihi konusunda yaptığı araştırmalar ile bilinen ve Amasya'nın kuruluşundan 1900'lü yılların sonlarına kadar olan zamanı kaleme alan yazar Hüseyin Hüsamettin Efendi, 7 bin 500 yılı içeren eserleri ile hem Amasya tarihine hem de Türk tarihine önemli derecede ışık tutarak, toplam 12 ciltten oluşan Amasya Tarihi eserini miras olarak bıraktı. Atatürk'ün özel ilgisini gören ve o zamanlarda yapılan dil çalışmaları konusunda Atatürk'ün sorularını cevaplayan Hüseyin Hüsamettin, Amasyalılara hizmet etme ve yazdığı eserlerini bastırabilme arzusuyla milletvekilliğine aday gösterilmek istedi fakat bu arzusunun gerçekleşmemesine çok üzüldü. 

Ölmeden 15 yıl önce bir vasiyet hazırlayan Hüseyin Hüsamettin, vasiyetinde şunlardan bahsetti: "Amasyalılar, emin olunuz ki ben ölürsem bastıramadığım ciltler de benimle beraber mezara gidecektir. Hak-ı fenaya gömülecek yalnız benim ceddim ve 30 senelik emeklerim değildir, memleketinizin tarihini size bildirecek muazzam bir eserdir" 

1979 yılında Amasya Belediyesi tarafından telif hakları satın alınan ve bu zamana kadar sadece 1 cildi bastırılan Amasya tarihi eserinin geri kalan 11 cildini bastırmak için harekete geçen Belediye Başkanı İsmet Özarslan, "Türk ve Amasya tarihine önemli derecede ışık tutan bu eserin basımı için gerekli çalışmaları başlattık. Böylesine önemli bir yazar tarafından kaleme alınan önemli eserin Hüseyin Hüsamettin Efendi'nin vasiyetinden 82 yıl sonra da olsa insanların hizmetine sunulması, bizim için önemli. 82 yıllık vasiyet gerçekleşecek ve Amasya'nın zaten sahip olduğu bu önemli eser gün ışığına çıkacak" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 09:01:05
Güncelleme :3 Ekim 2006 Salı 11:55:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?