5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Amasya vakıf şantiyesi oluyor

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 2006 yılında Amasya'nın vakıf eserlerinin onarımının yapıldığı bir şantiye haline geleceğini belirtti.

Vakıf eserlerinde yapılacak onarım ve tadilat çalışmaları öncesinde Amasya'ya gelerek incelemelerde bulunan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, daha sonra Vali Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Amasya Milletvekili Akif Gülle, AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak ve ilgili daire müdürleri ile bir toplantı yaptı.

Vali Celaleddin Lekesiz, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "2006 yılı içerisinde projesi olmayan vakıf eserlerinin projesi hazırlanacak. Restore aşamasına gelenler onarılacak. Bu işler 2006'da bitecek. Örneğin Bedesten'de ticari faaliyetle uğraşan vatandaşlarımızın, oranın tablo gibi bir hale gelmesi için geçici bir süreyle işyerlerinden çıkartılması gerekiyorsa çıkartacağız. Bunu da şimdiden kamuoyuyla paylaşmanın faydası var" dedi.

Amasya'da bulunan vakıf eserlerinin restorasyon işlerinin tamamını 2006 yılı içerisinde bitirmek istediklerini açıklayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle ise, "Amasya'da yapılması gerekenlerle ilgili adımlar atılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yönelik Amasya genelinde bir takım çalışmalar yapılıyor. Amasya'da 80 civarında vakıf eseri var. Bunların hepsiyle ilgili yapılması gereken ne varsa 2006 yılında yapacağız ve 1 yılda tamamlayacağız. Hepsinin restorasyon işlemlerini tamamlamak istiyoruz" diye konuştu.

Osmanlı Devleti'ni yöneten beyinleri yetiştiren kentte bulunan eserlerin tadilatının tamamlanması için seferber olduklarını söyleyen Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da, "Amasya şehzadeler şehri. Dünya medeniyeti haline gelen Osmanlı'yı yöneten beyinlere mekteplik yapmış bir şehir. Bu kadar büyük medeniyetleri bize miras bırakan ecdadımızın yöneticilerinin yetiştiği şehri imar etmek en büyük arzumuzdur. Amasya'daki tarihi eserlerin tamamını ele alacağız. İhalesi tamamlanmış olanlar hızlı bir şekilde onarılacak. Projeleri tamamlanmış olanlar hızlı bir şekilde ihale edilecek. Orijinal sanat yönünü açığa çıkaran bir değerlendirmeyi esas alıyoruz ve bunlara külliye mantığı içerisinde bakıyoruz. Bunları yaparken de Amasyalılar'dan bu eserlerimize sahip çıkmalarını istiyorum. Bedestenlerin onarımı yapılırken buralardaki kiracıların bizlere onarım konusunda izin vermeleri ve yerlerini boşaltmaları gerekiyor ki bu konuda sıkıntı yaşamamamız lazım" şeklinde konuştu.

Beyazıt, Amasyalılar'a müjde vererek Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Amasya'da bir otel yapmayı düşündüklerini de kaydetti. Daha sonra tarihi eserleri gezen Beyazıt, yetkililerden vakıf eserleri hakkında bilgi alarak yapılması gereken çalışmaları yerinde gördü.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 18:01:51
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 15:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?