8
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Halk Eğitim'de okuma sevinci

İskilip Halk Eğitim Merkezi'nde okuma sevinci yaşandı. İskilip Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde Ebussuud Efendi İlköğretim Okulu'nda açılan okuma-yazma kursu dönem sonu münasebetiyle düzenlenen törenle kursu başarıyla tamamlayan 14 kursiyere başarı belgeleri verildi.

İskilip Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen sertifika törenine, Vali Hüseyin Poroy'un eşi Ayla Poroy, İskilip Kaymakamı Birol Kurubal, İskilip İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Mesut Yıldırım, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Selvi, İskilip HEM Müdürü Metin Alkan, bürokrat eşleri, kursiyerler ve kursiyer yakınları katıldı. Törenin açılış konuşmasını kursiyer Makbule Turşucu yaparken, sırasıyla Halk Eğitim Müdürü Metin Alkan, Kaymakam Birol Kurubal ve Vali Hüseyin Poroy'un eşi Ayla Poroy da birer konuşma yaptı. Törende ayrıca kursiyerler tarafından şiirler okundu. Törenin son bölümünde ise 14 kursiyere başarı belgeleri verildi. Ayla Poroy, Makbule Turşucu'ya belgesinin verirken, diğer başarı belgeleri bürokrat eşleri Hamide Kurubal, Gülsüm Tuncer, Ebru Soylu, Yeter Topaç, Ayşegül Yetişir, Özlem Bayraktar, Sevim Yıldırım, Yasemin Polat, Asiye Aktürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Selvi, Fatma Selvi, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Metin Alkan, Nakşidil Yıldız ve Neşe Demirel tarafından verildi. Törende ayrıca, okuma yazma kursunu açıp, başarıyla devam ettiren Ebussuud İlköğretim Okulu öğretmeni Tayyar Zeren, İskilip Kaymakamı Birol Kurubal tarafından takdirname belgesiyle ödüllendirildi.

"HALK EĞİTİM, ARTIK DİKİŞ-NAKIŞ OLAYINDAN ÇIKMALI"
İskilip HEM Müdürü Metin Alkan, halk eğitim merkezlerinin çok yönlü çalışması gerektiğini savunarak, merkezlerin artık dikiş nakış olayından çıkması gerektiğini söyledi. Törende bir konuşma yapan Metin Alkan, bu yıl içerisinde 9 defa okuma yazma kursu açtıklarını ve Vali Poroy'un eşi Ayla Poroy'un kendilerini taktirle karşılayarak şevk verdiğini dile getirdi.

Önümüzdeki dönemlerde kurs sayısını üçe dörde katlamayı planladıklarını dile getiren Alkan, köylerde ayrıntılı bir tarama içerisine girdiklerini ve kendilerine destek olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şükran borçlu olduklarını kaydetti. 1981 yılından beri çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerinin altını çizen Alkan, "O zamanlar zorla insanları kursa getiriyorduk. İnsanlar eğitimin önemini anladıkça şimdi daha kolaylaşmaya başladı. İskilip Halk Eğitim Merkezi, eğitim içi üretim yapan bir merkez. Üretimi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda 347 kişi üretim aşamasında çalışmakta. Döner sermaye vasıtasıyla her biri 350-400 YTL maaş alarak aile bütçesine büyük katkı sağlıyor. Biz bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Yetişmiş kalifiye elemanımızdan bir tanesi elimizde kalmayacak çünkü dışarıdan büyük talip geliyor. Herkesin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Öncelikle halk eğitimin dikiş-nakış olayından çıkması gerekli. Gelir getirici kurslar açmalıyız. Şu yakaladığımız başarıda sadece Metin Alkan'ın veya birkaç kişinin değil, yüzlerce insanımızın emeği var" dedi.

Metin Alkan, 14 yıllık süre içerisinde 1401 genci yetiştirdiklerini ve bunun yılda 100 kişiye tekabül ettiğini de belirterek, bu yıl içerisinde 29 dalda 145 kurs açtıklarını ve 365 kursiyerin eğitim gördüğünü sözlerine ekledi.

"KURSİYERLER YENİ BİR DÜNYAYA KAPI AÇTILAR"
İskilip Kaymakamı Birol Kurubal, kursiyerlerin eğitimleri sonrasında yeni bir dünyaya kapı açtıklarını söyledi. Sertifika töreninde kısa bir konuşma yapan Kaymakam Kurubal, katılımlar ve emeği geçenlere teşekkür ederek, "Buradaki meslek kurslarının yanında, eğitim ve öğretim dışında kalmış bayanlar da faydalandı. Başarıyla bitirdikleri okuma yazma kursu sayesinde yeni bir dünyaya kapı açtılar. Artık televizyon seyrederken, yolda gezerken hayata daha farklı bakacaklar ve farklı bir gözle yorumlayacaklar. Bu işleri yaparken bir çok kişiye fedakarca çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu. Çorum Valisi Hüseyin Poroy'un eşi Ayla Poroy, kadınların okuma yazma bilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekerek, "Anne olup okuma yazma bilmemek olacak iş değil" diye konuştu. İskilip halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen sertifika törenine katılan Ayla Poroy, kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, "Keşke kadınların hepsi okuma yazma bilseydi de, biz böyle bir tören yapmasaydık" diye başlayan Poroy, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer'in okuma yazma seferberliği başlattığını ve bu kapsamda bir çok insanın okuma yazma öğrendiğini söyledi.

Geçmiş dönemlerde kadınların böyle kurslara zorla gelirken, şimdi kendiliğinden geldiğini vurgulayan Poroy, "İskilip'te bu kursun açılışına destek olanlara ve kursiyerlere teşekkür ediyorum. Kadınlarımız okuma yasma öğrendiği için şimdi çok daha mutluyuz. Anne olup da, okuma yazma bilmemek olacak iş değil. Herkesin okuma yazma bilmeyen kadınlara destek olarak bu yöne kanalize etmesi lazım" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 14:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?