5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi miras yaşama katılacak

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, Süleymaniye Mahallesi'ni ayağa kaldırmak için çaba harcadıklarını belirterek, yapılan çalışmaların da ilk meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

Gümüşhane'nin geniş bir turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Vali Dalmaz, bütünleşmiş koruma ve yenilemenin başarısının, toplumsal kopmalara neden olmadan ve içerdiği sosyal yapının sağlığını bozmadan gerçekleşmesine bağlı olduğunu vurguladı Vali Dalmaz, "Ancak böylesine anlam yüklü koruma politikası, tarihsel mirası sosyal yaşama katabilecek ve de onunla bütünleşebilecektir. Bir başka deyişle amaç planlamada da olduğu gibi kültürel birikim ve değerleri zaman içinde farklılaşan değerlerle bütünleştirerek yaşanılabilir çevreleri oluşturmaktır.

Oysa ağırlıklı olarak son 25 yıldır kentleşme planlamaya ilişkin yaşanan süreç bu temel ilkeyi geçerli kılmak yerine, kültür ve doğal varlıkların geri dönülmez kayıplarla karşılaşmasına sebep olmuştur. Koruma açısından doğru bir çıkış olarak düşünülen koruma amaçlı imar planı doğal olarak kentleşmede ve planlamada olduğu gibi kültür ve doğal varlıkların korunmasında da bilgiyi, estetiği, halk bilincini, parasal kaynakları ve toplum yararı kavramlarını da ön plana çıkararak planlamayla bütünleyebilmeliyiz" dedi.

Vali Dalmaz, Avusturya Büyükelçiliği Turizm Ataşesi Walther Czerny ve Gümüşhaneli Sanayici ve İşadamları Derneği İstanbul Şube Başkanı Atilla Kesler ile birlikte Süleymaniye Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Süleymaniye Mahallesinde yapılması planlanan kayak merkezinin öncesinde zaman karşı direnen tarihi dokunun restorasyon çalışmalarına da en kısa zamanda başlamayı hedeflediklerini kaydeden Vali Dalmaz, "Süleymaniye için ilk adım olarak değerlendireceğimiz koruma imar planı 4 ay içerisinde elimizde olacak ve sırasıyla bu plana göre projelerimizi uygulamaya koyacağız ve ilk olarak Zeki Kadirbeyoğlu Konağı'nın restorasyonuyla işe başlayacağız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2006 Perşembe 12:08:22
Güncelleme :23 Mart 2006 Perşembe 12:31:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?