18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

HP Mermer, dünyaya satıyor

Türkiye'de, sanayi ürünleri ihracatının gelişmesine paralel olarak madencilik sektörünün önemi her geçen gün artıyor.

Karabük'ün Eflani ilçesine bağlı Yağlıca köyü yakınlarında 10 yıldır faaliyet gösteren HP Mermer firması, mermer ihracatına başladı. Firma, başta Amerika olmak üzere Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra G.Kore, Rusya, Endonezya, Tayland, Çin, Rusya, Singapur, Lübnan ve Dubai ülkelerine ihracata başladı.

Eflani ilçesine kurdukları bin 200 metrekare yeni mermer işleme fabrikası ile yıllık 15 bin ila 20 bin metreküp üretim yaptıklarını söyleyen HP Mermer Eflani Fabrikası yöneticilerinden Muzaffer Gül, "Türkiye'nin madencilik sektörü içinde doğal taşların payı giderek artıyor. Doğal taş sektöründe yatırım, üretim ve ihracat açısından son 15 yılda ulaşılan büyüme hızı, ortalama yıllık yüzde 13,6 ile dünya ortalamasının iki katına ulaşmış durumda. Bizde yoğun kış şartlarına rağmen üretimimizi hızlı bir şekilde sürdürüyoruz" dedi.

Muzaffer Gül, Türkiye'de sadece bu bölgede bulunan rustik yeşil mermerin yüzde 60'ının fosil özelliği taşıdığı için çok değerli olduğunu söyledi. Eflani bölgesinden çıkarılan rustik yeşil mermerin aşınmaya karşı direnci, sağlamlığı ve cila alma kabiliyetiyle ayrıcalıklı bir taş olduğunu anlatan Gül, şöyle konuştu: "Diğer mermerlerin aksine bu taşta yakma işlemi yapılabilmektedir. Bu sayede bu ürünler ıslak zeminlerde, havuz kenarlarında ve dış mekanlarda kullanılabilmektedir.

Cilalama, honlama, fırçalama, yakma, yakma sonrası fırçalama, çekiçleme ve kumlama gibi diğer yüzey işlemleri de yapılabilmektedir. 1.3 milyon yıl yaşında olan fosil mermeri özellikle yoğun olarak Amerika ülkesine ihraç ediyoruz. ABD'nin yanı sıra Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Yunanistan gibi ülkeler ile şimdi Uzak Doğu ve Arap ülkelerine ihraç etmeye başladık. Yaklaşık 500 milyon metreküp rezerv bulunan rustik yeşil mermerle yıllık bir milyon dolarlık ihracat yapıyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 12:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İbrahim Tekindal IP: 88.236.170.xxx Tarih : 30.01.2008 21:32:01

Ben bir karabüklü olarak bu habere sevindim, inşallah işleri iyi gider devamını beklerim....! Saygılarımla Eskipazar'lı