18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

40 öğrenci ve 8 hoca geldi

Avrupa Birliği Sokrates-Erasmus Programı IP (Intensive Programme) kapsamında Belçika, Polonya, İngiltere, Almanya ve Türkiye'den olmak üzere 5 üniversitenin mimarlık, şehir planlama, tasarım bölümlerinin katılımıyla yürütülen BRANCABIKA adlı eğitim projesi çerçevesinde, 60 öğrenci ve 18 öğretim üyesi Karabük ve Safranbolu'da incelemelerde bulundu.

Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Karabük temsilciliğinin daveti üzerine Almanya, Belçika, İngiltere ve Polonya'dan 40 öğrenci ve 8 öğretim üyesi ile ODTÜ Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama bölümlerinden 20 öğrenci ve 10 öğretim üyesinden oluşan ekip, 1932 yılında İngiliz ve Almanlar tarafından şehircilik planlaması aşamasında Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR) kurulmasıyla birlikte inşa edilen Yenişehir SİT bölgesini gezdi.

Yenişehir bölgesini gezen öğretim üyeleri ve öğrencilere eşlik eden Karabük Valisi Cemalettin Sevim, Karabük'ün kuruluşu ve Yenişehir bölgesi hakkında detaylı bilgiler sundu. Karabük'te 45 yıl önce inşa edilen ve modern şehircilik anlayışı içinde yapılan Yenişehir bölgesini gezen öğrenciler, buradan tarihi evleri ile ünlü Safranbolu İlçesi ve Yörük Köyü'ne geçerek incelemede bulundu.

Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Karabük İl Başkanı Mehtap Başaran, "Avrupa Birliği'nin desteklediği ve her yıl bu kentlerden birinde düzenlenen 10 günlük yoğun çalışmalarla yürütülen bu eğitim projesi 'Konut Çevreleri ve Konut Tasarımı'nı konu almaktadır. Bu proje kapsamında 'Modüler Konut Sistemleri' konusunda geliştirilen ilk çalışma ve stüdyo çalışmaları 18-27 Nisan 2005 tarihinde Belçika'nın Bruges kentinde gerçekleştirilmiştir. Stüdyo çalışmaları sürecinde öğrencilerden gecekondu dönüşümü ve konut çevresi tasarımında alternatif çözümler geliştirmeleri istenmekte. Projenin 2. çalışması ise 5-15 Mart 2006 tarihleri arasında Ankara ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nin ev sahipliğiyle gerçekleştirildi. Bu çalışma kapsamında Almanya, Belçika, İngiltere ve Polonya'dan 40 öğrenci ve 8 öğretim üyesi ile ODTÜ Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama bölümlerinden 20 öğrenci ve 10 öğretim üyesinden oluşan ekip, davetlimiz olarak Karabük ve Safranbolu'da inceleme gezilerinde bulunuyor. Karabük'te 1932'li yıllarda yapılmaya başlanan Yenişehir bölgesi ile gecekondu dönüşüm projeleri ve tarihi evleriyle günümüze ışık tutan Safranbolu evlerinin yapılarını incelediler" dedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Mart 2006 Pazar 19:36:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?