18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Başlık parasına karşı kampanya

Bekar gençler başlık parasını kaldırmak için web sayfası kurarak sorunlarını dünyaya duyurmaya çalışıyor. 

Karabük'ün Yenice ilçesi Yortanpazarı beldesine bağlı Şirin köyde evlenme çağına gelen genç kızların başlık parası fiyatı 8 bin ila 20 bin YTL arasında olunca, bekar kalan gençler başlık parasını kaldırtmak için "Başlık Parasına Son" kampanyası başlatarak dertlerini dünyaya duyurmaya çalışıyor.

Yüzyıllardır süregelen uygulama nedeniyle evlilik çağındaki erkekler başlık parasının temini için büyük kentlere çalışmaya giderken, genç kızlar da gönül verdiği gençlerin gurbetten dönmelerini bekliyor.

Başlık parası nedeniyle kız kaçırma olaylarının da yaşandığı köyde, kızı kaçırmasına rağmen başlık parası yine de alınıyor. Nüfusu 3 bine yakın olan Şirinköy'de halen 600 civarında evlenme çağına gelen kız ve erkek bulunuyor. Köyün gençleri başlık parasından kurtulmak için günün teknolojisine ayak uydurarak kurdukları web sayfasında "Başlık Parasına Son" kampanyası başlattı. Yortanpazarı beldesine bağlı Şirin köyde başlık parası nedeniyle evlenemeyen 23 yaşındaki Okan Kök, "Ben evlenmek istiyorum ama başlık parası sıkıntısı var. Bu sorun bizim gibi gençlerin evlenmek isteyip evlenememek sorunu haline geldi. Başlık parası 8 ila 12 bin YTL arasında değişiyor. Ben şahsen bu başlık parası nedeniyle evlenmeyi düşünmüyorum" dedi.

Mustafa Kaya da, en son bir arkadaşının 16 bin YTL başlık parası istenmesi nedeniyle evlenemediğini belirterek "Bunu dile getirmek istediğimiz için internet aracılığıyla sesini dünyaya duyurmaya çalışıyor" diye konuştu. Sevdiği kızı kaçırdığı halde 7 bin 500 YTL başlık parası ödediğini söyleyen Ertan Çakır ise, "Ben sevdiğim kızı kaçırmama rağmen 7 bin 500 YTL ödedim. Arkadaşlarım kız kaçırıp düğün yapsa da bu parayı ödemek zorunda. Bekar olan diğer arkadaşlarımıza kolaylık olması için bu sorunu internet ortamına vererek başlık parasının kalkmasını istiyoruz" diye konuştu.

Başlık parasından kurtulmak için internet kafede akşam üzeri toplanan köyün bekar gençleri sorunlarını çözmek için birlikte mücadele verirken, genç kızlarda evlerinde başlık parasının kalktığı haberini bekliyor.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 11:50:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?