18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

GMİS Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesi

Zonguldak-Ankara Büyük Yürüyüşü'nün 15. yılında gerçekleştirilen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanlar Kurulu toplantısının ardından sonuç bildirgesi yayınlandı.

GMİS Toplantı Salonu'nda yapılan ve tüm şube yöneticilerinin katıldığı toplantının basına açık bölümünde açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, Türkiye'de olduğu gibi Batı Karadeniz'de de halkın AKP Hükümeti'nden beklentisinin kalmadığını ve bundan sonra yapacakları her türlü mücadelenin meşru olduğunu öne sürdü.

AKP Hükümeti'nin de kendinden önceki hükümetler gibi IMF ve Dünya Bankası politikalarını uygulamakta ısrar ettiğini ileri süren Başkan Altun, şunları kaydetti: "Üretim ekonomisi tahrip edilirken, tüketim ekonomisi teşvik ediliyor. 2005 yılı dış ticaret açığı 42 milyar dolarla rekor kırmıştır. 25 milyar dolara yaklaşan cari açığın tehlikeli bir sınır olduğuna tüm uzmanlar dikkat çekerken, hükümet umursamıyor. Türkiye, ekonominin belkemiği olan mevcut varlıklarını özelleştirme adı altında yabancılara satarak tüketim ekonomisini devam ettiriyor ve üretim ekonomisinin geleceğini daha da belirsiz hale getiriyor. Hükümet, yüksek reel faizler ödeyerek ülkemizi sıcak para cennetine dönüştürürken, ülke ekonomisini, uluslararası tefecilerin akşamdan-sabaha kriz çıkartabilecekleri bir ortama sürüklüyor. Türkiye'de pembe bir tablo çizen AKP Hükümeti'nin inandırıcılığı kalmamıştır. Çünkü halkımızın işçisi, memuru, emeklisi, çiftçisi, esnafı ve işsiziyle yaşamında olumlu bir gelişme olmamıştır. Zonguldak halkına umut veren Başbakan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın söylemleri doğrultusunda gelişme olmaması Zonguldak, Bartın, Karabük halkının da umutlarını tüketmiştir. Bunun içindir ki Türkiye'nin en fazla göç veren bölgesi olduk. AK Parti Hükümeti'nin geldiğinden bugüne sadece Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nda (TTK) 4 bin 400 arkadaşımız emekli oldu. Üretim gerilemeye devam ediyor. Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde de (MTA) emeklilikler sürerken yeni işçi alınmıyor ve MTA'nın işleri özele aktarılarak kurum işlevsiz hale getiriliyor. AK Parti Hükümeti, her iki kurumu da eriterek yok etmeye çalışıyor. Türkiye, yıllık 10 milyon tonluk ihtiyacını tamamen dışarıdan karşılamak durumunda bırakılıyor. Başta demir-çelik sektörü olmak üzere ülkemiz sanayi tamamen dışa bağımlı hale getiriliyor."

Başkanlar kurulunun, güzel söylemlere rağmen ülkeye zarar veren bu politikaların uygulanmasına karşı mücadelesini sürdüreceklerini anlatan Çetin Altun, sonuç bildirgesinde ise, "Öncelikle Karabük ve Bartın illerinde demokratik kitle örgütlerini ve yerel basını ziyaret etme, Zonguldak-Karabük-Bartın halkının birlikte mücadelesini sağlama yönünde çalışma yapma, Ankara'da da ziyaretler ve toplantılar yapılarak bölge sorunları ve çözüm önerileri hükümete ve siyasi kadrolara anlatma, Zonguldak-Bartın-Karabük illerinde düzenlenecek panel ve miting gibi etkinlikler ile AKP Hükümeti'ni uyarma, gelişen koşullara göre her türlü eylem ve etkinlik hayata geçirme" kararlarının alındığını dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2006 Cumartesi 14:54:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?