18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'İstiklal Yolu' için işbirliği

Çankırı Valiliği, Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve şapka inkılabının 80. yıldönümü öncesinde (23 Ağustos 2005) Türkiye gündemine taşıdığı, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük yararlılıklar sağlayan ve yöre insanının fedakarlıklarının kelimelere sığmadığı İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara yolunun geçmişe vefa anlayışı içinde "İstiklal Yolu" olarak adlandırılması çalışmaları için Kastamonu Valiliği ile işbirliğine gidiyor.

27 Ocak 2006 Cuma günü Kastamonu'da yapılan OKAB toplantısında Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Kastamonu Valisi Mustafa Kara'ya İstiklal Yolu ile ilgili teklifte bulundu. Yapılan ilk görüşmede teklife sıcak bakan Kastamonu Valisi Kara ile Çankırı Valisi Öner, İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara yolunun 'İstiklal Yolu' olarak adlandırılmasında mutabakata vardı. İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara güzergahının milli mücadele ve ulusal kurtuluş hareketine sağladığı katkılar nedeniyle "İstiklal Yolu" olarak adlandırılmasında anlayış birliği içinde olan Öner ve Kara, bu doğrultuda İnebolu'da cephanelerin toplanıp sevk edildiği Ersizler ve Ecevit köylerindeki hanların restorasyonları, Kastamonu merkez Şerife Bacı Anıtı ve şehitlikte gerekli düzenlemelerle Diphan'da sembol bir çalışmanın yapılması, Derbent Şehitliği'nin düzenlenmesi, Ilgaz'da Katırcı Halil'in Kale Hanı'nın ihya edilmesi, Ilgaz kavşağına Yanığın Emine Anıtı ve benzeri birçok düzenlemelerin yapılması konusunda ön mutabakat sağladı.

Çankırı Valisi Ali Haydar Öner ve Kastamonu Valisi Mustafa Kara yaptıkları görüşme de, aynı güzergahın şapka devriminde de kullanıldığına dikkat çekti. İstiklal Yolu ile ilgili düşünceler ve yapılacak çalışmalar hakkında Ankara valisinin bilgilendirilmesinin uygun olacağının değerlendirildiği görüşmede Öner ve Kara, tüm çalışmaların ve gelişecek diğer detayların da yer aldığı bir protokol yapmaya karar verdi.

Çankırı Valiliği, Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve şapka inkılabının 80. yıldönümü öncesi Karayolları Genel Müdürlüğü ve Karayolları 15. Bölge Müdürlüklerine yazdığı yazıda, "İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara yolunun İstiklal Savaşı'nda cepheye asker, silah, mühimmat sevkiyatı ve lojistik destek, birçok kahramanlığın, vatanperverliğin, fedakarlığın en iyi örneklerinin yaşandığı bu hattın, dimağlarda canlı tutulması ve unutulmaması, 'geçmişe vefa' adına büyük önem taşıması, Kurtuluş Savaşı'nda verilen onurlu ve haklı mücadelemizin başarıya ulaşmasında 'İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara' güzergahındaki çoluk çocuk, genç-yaşlı, erkek-kadın demeden tek vücut çaba ve fedakarlığın büyük payı olması nedeniyle 'İstiklal Yolu' olarak adlandırılmasını" istedi.
Karayolları Genel Müdürlüğü, Çankırı Valiliği'nin bu isteğine genel uygulama içinde yollara rakamsal adlandırma yapılması sebebiyle olumlu cevap veremedi. Bunun üzerine Çankırı Valiliği daha geniş kapsamlı bir çalışma içine girdi. Yolun geçtiği illerin valileriyle temasa geçen Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Kastamonu Valisi Mustafa Kara ile yaptığı ilk görüşmeden olumlu cevap aldı.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 17:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?