21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Karabük'te orman çalıştayı

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, "Sürdürülebilir Orman Yönetimi, Kriter ve Göstergeleri" konulu çalıştay düzenlendi. 

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü Lokali'nde gerçekleştirilen çalıştaya; Vali Cemalettin Sevim, Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Karabük Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Etem Sait Öz, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Akif Yılmaz, Karabük Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver, İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Işık ile daire müdürleri katıldı.
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen çalıştayda, belirlenen gündeme ilişkin konular görüşülürken, önceki yıl alınan kararlar üzerinde de değerlendirmeler yapıldı. Çalıştayda özellikle ormanların korunması için alınacak tedbirler ele alındı. 

Çalıştay'ın açılış konuşmasını Zonguldak Orman Bölge Müdürü Akif Yılmaz yaptı. Yılmaz, "Son çeyrek yüzyıldır baş gösteren çevresel bozulmalar, insan yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilecek birer tehdit halini almıştır. Bu problemlerin ortaya çıkmasında, dünyanın pek çok yerinde baş gösteren ve halen daha devam eden ormansızlaşmanın önemli bir payı vardır. Ormansızlaşma ile mücadele için kullanılan geleneksel yöntemlerin yetersiz olduğu tespit edilmiştir" dedi. 

Yüksek Orman Mühendisi olan Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, orman teşkilatının sürekli kendisini yenileyebilmesi adına yapılan bu tür çalışmaları çok yerinde bulduğunu belirtti. Erer, "Bu tür çalışmaların toplumla bütünleşme açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu Çalıştay'ın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ormanlar şehirlerden uzak yerler olduğu için yapılan çalışmalar görünmüyor. Bu yüzden de teşkilat çalışanları hak ettikleri ilgiyi göremiyorlar. Teşkilatın yapmış olduğu çalışmaları orman köylüleri yakinen yaşayarak biliyorlar. Ancak toplumumuzda orman köylüsü sayısı da hızla azalmaktadır. Yöremizde göç olmayan tek yer Yenice İlçesi'ydi. Orada da şu anda ciddi bir şekilde orman köylerinden şehre doğru göç var. Karabük'e önemli ölçüde gelen genç insan var" diye konuştu. 

Yüzde 68'i ormanlarla kaplı olan Karabük'te yapılan çalıştay toplantısının ayrı bir önem kazandığını belirten Vali Cemalettin Sevim ise, ormanların korunması noktasında tüm tedbirlerin alındığını söyledi. Vali Sevim, "Ormanlarımızın öncelikle korunması, geliştirilmesi konusunda elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bilhassa içinde bulunduğumuz yıl, ülkemizin çeşitli noktalarında sonuçları fevkalade ağır ve üzücü orman yangınları yaşandı. İlimizde son 3 yıl içinde 350 bin hektar orman alanı yanmıştır. Yanan alanların yerine 8,5 milyon ağaç diktik. Tesellimiz sayıca olukça fazla olan tüm yangınların sonuçlarının minimum düzeyde kalmış olması. Tek sevindirici bölümü bu. Ancak öyle gözüküyor ki, bu konuda çok daha duyarlı, çok daha koruyucu ve korumacı bir anlayışla, elimizden geldiğince el birliği içinde çalışmamız lazım. Sonuçta kaybedilen hepimizin ortak zenginliği" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 10:33:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?