15
Haziran
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Bestekar Şengül'e vefa

Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde yaşayan 80 yaşındaki ilkokul mezunu bestekar Ahmet Niyazi Şengül için, Kültür Bakanlığı TSM Korosu konser verecek.

Karabük İl Kültür Müdürü İbrahim Şahin, Karabüklü şair Mustafa Yanık'ın önerisiyle, beste fabrikası olarak tanınan Ahmet Niyazi Şengül'e vefa duygusu ve sevgiyi pekiştirmek için, Şengül'ün eselerinden oluşan konser düzenleyeceklerini söyledi. Bu nedenle girişimlerde bulunduklarını dile getiren Şahin, "Yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç aldık ve 23 Aralık gecesi Yenişehir Sineması'nda düzenleyeceğimiz programda, Kültür Bakanlığı'nın 40 kişilik korosu, Ahmet Niyazi Şengül'e ait ve TRT denetiminden geçen 78 eserini seslendirecek" dedi.

Bestekar Ahmet Niyazi Şengül ise, küçük yaşlardan beri müziğe büyük ilgi duyduğunu söyleyerek, "İlkokul beşinci sınıftan itibaren musikiyle iç içe oldum. 1938 yılından bu yana beste yapıyorum. Tutucu bir aileden geldiğim için müzik çalışmalarımı hep gizli yapıyordum. Konservatuara gitmeyi çok istedim ama ailem göndermedi. Daha sonra Dr. Suphi Ezgi ve Hüseyin Sadettin Arel'in kitaplarını temin ederek çalışmaya başladım. İlk bestemi 1950 yılında yaptım. Musikinin klasik tarzından ödün vermeden o günden bugüne kadar bana gelen şiirleri inceleyip onları besteledim. Türkiye'nin dört bir yanından şairlerin gönderdiği şiirleri besteliyorum. Bazen kendim de şarkı sözü yazıyorum. 4 tanesi saz eseri olmak üzere 78'in üzerinde eserim TRT denetiminden geçerek, TRT radyolarında değerli sanatçılar tarafından seslendiriliyor. Yaptığım besteler çocuklarım gibidir. Onları, içimden gelen hislerimle büyütüyorum" diye konuştu.

Kültür Bakanlığı TSM Korosu'nun Karabük'te kendi eserlerinden oluşan bir konser vereceğini öğrendiğinde ise büyük mutluluk yaşadığını belirten Şengül, "Organizasyonu düşünen ve gerçekleştiren İl Kültür Müdürü İbrahim Şahin ve sanatçı Mustafa Yanık ile katkı verenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Ahmet Niyazi Şengül, halen Karabük'te kendisine ait kuru kahveci dükkanında çalışıyor. Şengül, boş zamanlarında ise bestelerini yine burada yapıyor.

.
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2005 Cumartesi 14:57:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?