7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Alman tarım danışmanı şok etti

Köy Kalkınma Kooperatifi Birliği'nin ortaklaşa proje yürüttüğü Alman Kooperatifler Birliği DGRV'nin tarım danışmanı Süt Teknolojisi Uzmanı Setefan Daehnert, Ağustos ayından bu yana Kastamonu'da ve diğer illerde yapmış olduğu incelemeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kastamonu'da gezdiği 5 süt sığırcılığı yapılan ahırlarda 5 farklı süt sağma tekniği kullanıldığını belirten Daehment, "İşin ilginç yanı, uygulanan 5 sağım tekniği de yanlış. Bazı ahırlar var hemen kapatmak gerekli. Çok karanlık, ben inek olsaydım sanırım orada ölürdüm. Ama bazı ahırlar da var, küçük olmasına rağmen son derece iyi durumda. Biz burada uygulanan yanlışların düzeltilmesi için çalışacağız" dedi.

Almanya'da kendisinin doğduğu bölgenin Kastamonu'nun coğrafyasıyla benzeştiğini, DGRV'nin tarım sektörünün de arasında bulunduğu 3 ayrı sektörün Almanya'daki üst birliği konumunda bulunduğunu vurgulayan uzman Setefan Daehnert, sözlerini şöyle sürdürdü:
"DGRV Türkiye'de 4 kademeli bir çalışma yapıyor. Bunlardan birinde Kastamonu'yu pilot bölge olarak seçti. Bence de isabetli bir karar bu. Kastamonu'yu seçmelerinin temel nedeni, buradaki kooperatif üst birliğinin çok iyi yapılanmış olması. Erol Akar başkanlığındaki birlik, neyi nasıl değiştireceğine dair fikirler üretiyor.

DGRV burada bir ışık gördü ve ortak çalışma içersine girdi. Çünkü kooperatifin daha etkin ve güçlendirilmesini istiyoruz. Kişisel olarak ben pratiğe dayalı çalışmalar yapmaktan yanayım. Kastamonu'da sütün sağımıyla ilgili kişilerin yüzde 95'i bayanlar. Bizde onların eğitimine yönelik bir çalışma başlatacağız. Şu ana kadar yapmış olduğumuz iki ayrı eğitim çalışması bize göre son derece başarılı. En önemli husus, sütteki hijyen, kış aylarında yem ve yaz aylarındaki ineklerin doğumlarının yıl içersine yayılması. Tabii ki hayvanların sağlığı da önemli. Ben kişisel olarak bir tespitimi söylemek istiyorum. Kastamonu'da kimle konuşursanız konuşun, süt üretimindeki mevcut sorunları biliyor. Ama bu sorunların ortadan kaldırılması için üzerine gidilmiyor. Değişik köylerde, çiftçilerle sordum. Köyünüzde büyük ortak bir slaj silosu yapılsın. Herkes bu siloda silajını stoklasın. Kış geldiğinde de bu ortak silo herkesin kullanımına açılsın dedim. Ama buna kimse yaklaşmıyor. Herkes 'Küçük olsun slaj silom benim olsun' düşüncesinde. Burada ortak silaj silosunu başarmak zorundayız. Çünkü doğru olan budur. Kastamonu'da bu alanda bir örnek çalışma yapabilirsek, diğer çiftçilerde buna sıkacak bakacaktır. Ben bir uzman olarak bu işleri çok iyi bildiğimi iddia ediyorum."

Avrupa'daki şartlarla Kastamonu şartlarının karşılaştırılmasının yararlı olmayacağını da belirten Daehnert, gördüğü bazı ahırların hemen kapatılması gerektiğini, aynı küçüklükteki bazı ahırların da son derece iyi şartlarda işletildiğini söyledi. Bazı ahırların karanlık olduğunu, kendisinin inek olması halinde burada ölebileceğini ifade eden Daehnert,

"Ahırdaki ineğe sorulduğunda size ne istediğini zaten söyleyecektir. Küçükte olsa ahırlar iyi şartlara getirilebilir. 5 ayrı ahırda, beş ayrı sağım tekniği kullanıldığını gördüm, ama beşi de yanlış. Biz de eğitim çalışmalarımızı bu yönde yapacağız. İneğe ne istediğini sorun derken, alınacak süt verimi ve kalitesiyle zaten hayvan size düşüncesini anlatmış olacaktır" şeklinde konuştu.

Çiftçinin gelecekte hangi ürün yelpazesini yapmaya karar vermeleri gerektiğini, tarımın her alanında üretim yapmalarının doğru olmayacağını vurgulayan uzman Daehnert, bu alanda da pilot örnek uygulamalar yapılması gerekliliğine dikkat çekti.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 11:31:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?