5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sarımsak çiftçiyi güldürüyor

Kastamonu çiftçisinin en büyük geçim kaynağından biri olan ve "beyaz altın" ismi verilen sarımsak, artık üreticisinin yüzünü güldürüyor. Geçtiğimiz yıllarda derelere dökülen ve kilosu 1 YTL'ye kadar düşerek maliyet fiyatını karşılamayan sarımsağın kilosu bugün 4 YTL oldu.

Kaçak sarımsağa yapılan operasyonlar ve gümrükteki sarımsak vergisinin 200 dolardan bin 150 dolara çıkması sonucunda, bugün yüzlerinin güldüğünü söyleyen Kastamonulu sarımsak üreticileri, traktörlerin yanı sıra arabalarına ve minibüslerine de sarımsak yükleyerek pazarın yolunu tutu. Meclis'te yaptığı sarımsak gösterileri sonucunda "sarımsakçı vekil" adıyla anılan Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, pazara yaptığı ziyarette Çin sarımsağını alt ettiklerini belirtti.

Sarımsağın hak ettiği fiyata gelmesi için çok uğraş verdiğini vurgulayan Yıldırım, "Sarımsak altın çağını yaşıyor. Çin sarımsağını yoğun uğraş sonucu alt etmeyi başardık. Benim sizden tek isteğim, fiyatta istikrar sağlayın. Fazla fiyat koymayın" dedi.

Kastamonu çiftçisinin en büyük geçim kaynaklarından olan kendirin SEKA'nın özelleştirilmesiyle yok olduğun belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:"Bu olaydan sonra elimizde sadece sarımsak kalmıştı. Çin bizimle haksız rekabet yapıyordu. Bizde 200 dolar olan gümrük vergisinin artması için mücadele ettik. Sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hemşehrimiz Murat Başesgioğlu ve Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in de yardımlarıyla bunu başardık ve dışarıdan gelen sarımsağın gümrük vergisi bin 150 dolara çıktı. Hem çitçimiz hem de devletimiz bu uygulamadan kazanmış oldu. Daha sonra kaçak sarımsaklara yönelik operasyonlar yaparak. Ülkemize kaçak giren sarımsakları yakaladık.

Artık sarımsağımız hak ettiği değeri buldu. Şimdi iş çiftçimizde. Çiftçimiz kafasına göre serpme değil sarımsağını düzenli bir şekilde dikmeli. Kaliteli ürün üretmeli. Benim bundan sonraki amacım Avrupa ülkeleri her yıl 35 bin ton sarımsak alıyorlar. Neden bunun 10 bin tonu Kastamonu'dan olmasın. Bunun uğraşını vereceğim. Artık hedef dış pazar."

.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 13:16:53
Güncelleme :3 Mart 2006 Cuma 13:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?