6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Besiciler artık damızlık yetiştiriyor

Besiciler son yıllarda kurbanlık fiyatlarının yerinde sayması üzerine ürün yelpazesini değiştirdi. Kurbanlık yetiştirmeyi bırakan besiciler, damızlık hayvan yetiştiriciliğine yöneldi. Hükümetin tarım ve hayvancılığa verdiği desteklerin bu değişimde etkili olduğunu belirten Kastamonu Tarım İl Müdürü Güray Koçak, özellikle merkez ilçede devletin sağlamış olduğu destekler nedeniyle çiftçilerin damızlık hayvan yetiştiriciliğine yöneldiğini söyledi.

Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların da artık bilinçlenme sürecine girdiğini belirten Tarım İl Müdürü Güray Koçak, Kastamonu'dan büyük şehirlere bu yıl 15-16 bin civarında kurbanlık sevkiyatının yapılacağını söyledi. Tarım İl Müdürü Koçak şöyle konuştu: "Geçen yıl Kurban Bayramı'nda Kastamonu'dan yaklaşık 30 bin hayvan pazarlara gitti. Bunlardan 22 bini İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere götürüldü. Tamamına yakın kısmı da satıldı. Yaklaşık 8 bini ise Kastamonu iç pazarında tüketildi. Geçen yıl büyükbaş hayvanların ortalama 1,5 milyardan satıldığı düşünülecek olursa Kastamonu ekonomisi bundan hatırı sayılır bir gelir elde etti. Her zaman olduğu gibi ilimizde satılacak veya şehir dışına gidecek hayvanların yine pasaport, küpe numaraları dahil tüm bilgileri toplanıp ona göre çıkış izini verilecek." dedi.

Bu sene geçen yıla oranla daha az kurbanlık hayvanın il dışına çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Koçak, bunu artık çiftçinin kurbanlık değil damızlık hayvan yetiştiriciliğine yöneldiğinin bir işareti olarak yorumladı. Koçak, "Bu sene geçen yılki kadar kurbanlık gideceğini düşünmüyorum. Çünkü son yıllarda çiftçimizin bilinçlenmesi ve devletin sağladığı destekler sonucu vatandaş artık kurbanlık beslemek yerine boğa altı düve, yani damızlık hayvan yetiştiriciliğine yöneldi. Damızlık olarak yaklaşık Kastamonu'da 140 bin dişi hayvan olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz sene yaklaşık 30 bin hayvana suni tohumlama yapılırken bu sene bu rakam 48 bine ulaştı. Kültür ırkı bir büyük baş hayvan yaşı, cinsi ve kilosuna göre ortalama 2-2.5 milyar lira ediyor. Ama orta boy bir hayvan da ortalama 1,5 milyar değerinde." diye konuştu.

Damızlık hayvan yetiştiriciliğinin artmasını devletin çiftçiye sağladığı desteğe bağlayan Koçak, "Damızlık hayvan yetiştiriciliğinin artmasının nedeni özellikle son yıllarda devletin sağlamış olduğu yem bitkisi desteğidir. Güz döneminde, 185 bin, bahar döneminde de 163 bin hayvana şap aşısı yapıldı. Şu an Kastamonu'da 260 bin hayvanın tamamının ulusal hareketleri kaydedilmiş, küpeleri takılmış, pasaportları verilmiş tüm sağlık hizmetleri yerine getirilmiştir." diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2005 Cumartesi 17:15:42
Güncelleme :31 Aralık 2005 Cumartesi 17:23:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?