6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İğdirli, AB'ye uyumu yorumladı

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, şu andaki şartlarda köylünün Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sağlamasının çok zor olduğunu savunarak, köylünün şu andaki en büyük sıkıntısı ürününün para etmemesi olduğunu söyledi.

İğdirli, yaptığı açıklamada, köylülerin AB'ye uyum sürecini değerlendirdi. Yaşanan şartlarda çiftçilerin AB'ye uyum sağlamasını mümkün görmeyen İğdirli, hükümetin pancara uyguladığı kotaya da değindi. Hükümetin düşük pancar üretimine uyguladığı yüzde 15'lik toleransı kota fazlasına da uygulamasını isteyen İğdirli, şunları söyledi:

"2005 yem bitkilerinin dosya yapımı 30 Kasım'da tamamlandı. 31 Aralık'a kadar sertifikalı tohumluluk buğday, arpa dosyaları tamamlanacak. Bizler bunların desteğini bekliyoruz. 2004 yılında aynı dosyaları yaptık, onların da paralarını bekliyoruz. Bu paralar ödenmezse köylü çok zor duruma düşer. Köylü şu anda ekim yapıyor mazot parası gerek. Bu paralar gelmezse işleri çok zor. Bu sene milleti pancar kotası çok zor duruma düşürdü. Tonlarca pancar çiftçisinin elinde kaldı. Hükümet düşük pancar üretimine tanıdığı yüzde 15 toleransını seneye kesin üretim fazlasına da tanıması gerek. Türkiye genelinde çiftçiye gübre ve mazot desteği bekliyoruz. Avrupa Birliği'ne uyum sağlamamız mümkün değil. Bizdeki yerler küçük işletmeler. Onlardaki gibi bir tesisleşmemiz yok.

Avrupa'yla yarış edecek durumumuz yok. Çiftçimizin Avrupa Birliği standartlarına girmesi sadece hükümet yardımıyla olabilecek bir iş değil. Hijyenik şartlarda üretim yapıla bilmek için her kesin çaba sarf etmesi gerek. Köylünün en büyük sıkıntısı ürettiği ürünlerin para etmemesi. Bu sene ofis gelmese Kastamonu'da buğday gene 250 binin altında satılacaktı. Ofis geldi 350 binden satıldı. Ama ofisin bu senelik alım kapasitesi doldu ve kapandı. Buğday gene 250 binin altında satılıyor. Bir bardak çay 300 bin, bir litre sütte 300 bin. Bu nasıl iş ben anlamıyorum. Hangisi daha yararlı sizce? Benim hükümete önerim desteklerin üreticiye zamanında ödenmesi gerek. Bu paralar zamanında ödenmeyince köylü, borç batağına sürükleniyor. Bu duruma dikkat edilsin."

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 13:44:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?