6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Kriz unutuldu

Kastamonu'nun bir ilçesi olan Taşköprü'nün en önemli geçim kaynağı sarımsak, geçen yıl üreticiye yaşattığı krizi bu yıl unutturdu.

Önceki yıl üreticisine ekonomik kriz yaşatan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yakaladığı fiyat istikrarıyla çiftçinin yüzünü güldürdü. Ramazan nedeniyle satışlarda kısa bir duraklama yaşandığını belirten sarımsak üreticileri, fiyatlardan memnun olduklarını, ürünün kalitesine göre kilo fiyatının 1.5 YTL ile 4 YTL arasında değiştiğini belirtti. Duble diye nitelendirdikleri yüksek kaliteli sarımsağın İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlere, diğerlerinin ise Doğu Karadeniz illerine satıldığını belirten üreticiler,

"Sezonun başında şimdiki fiyatları yakalamış olsaydık, geçen yılki zararımızı kurtarmış olurduk. Ama yine fiyatlardan memnunuz" diye konuştu. Sarımsağın bu yıl hak ettiği rakama ulaşması, sarımsak üreticisinin alternatif ürünlere yöneldiği için ekiminin önceki yıllara oranla düşmesine bağlanıyor. Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan ilimizde, bu yılki sarımsak rekoltesinin 15 bin ton civarında olduğu belirtiliyor.

Her yıl düzenlediği festivallerle adeta sarımsak için düğün yapan Taşköprü Belediye Başkanı Hasan Altan, çiftçinin bu yıl emeğinin karşılığını aldığını kaydetti. Sarımsak fiyatlarının yıllara oranla değişkenliğini, Çin ve İran'dan katır sırtlarında kaçak yollardan getirilen ve ucuz fiyatta piyasaya sürülen sarımsaklardan kaynaklandığına dikkat çeken Altan, Taşköprülü sarımsak üreticilerinin bir çatı altında birleşip kooperatifleşmesi gerektiğine işaret etti.

Üreticinin menfaati için sarımsak borsasının kurulması gerektiğini de vurgulayan Altan, sarımsağı işleyerek piyasaya sürmenin artı katmadeğer sağlayacağını, bu amaçla da, TOBB işbirliğiyle Taşköprü'ye 300 bin dolarlık sarımsak entegresinin kurulma çalışmalarının proje aşamasında olduğunu bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2005 Cuma 16:15:13
Güncelleme :9 Kasım 2005 Çarşamba 14:11:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?