6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Pancar üreticisi bir kez daha 'Çalık' dedi

Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin Olağan Genel Kurulu, Şeker Fabrikası karşısındaki kooperatife ait mağazada yapıldı. 50 bin üyesi bulunan kooperatifin başkan dahil 5 kişilik yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde, mevcut Başkan Hikmet Çalık'ın başını çektiği listeye 5 bin 478 oy, Hasan Gülşen'in başını çektiği listeye de 4 bin 869 oy çıktı.

10 bin 411 üyenin oy kullandığı seçimler sonucunda, Hikmet Çalık başkanlığındaki liste Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin yönetimine 4 yıllığına gelirken, kullanılan oylardan 32'si geçersiz sayıldı.

Sabah saatlerinde başlayan seçim heyecanı, gecenin ilerleyen saatlerinde son buldu. Kongrenin gerçekleştireceği mağazaya akın eden köylüler, jandarma ekiplerinin denetimiyle içeriye alındı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı seçimler sırasında, adaylar olası bir sürtüşmeye meydan vermemek için konuşma yapmaktan imtina etti. 200 Jandarma tarafından sağlanan güvenlik tedbirleri sırasında 60'ın üzerinde polis de görev aldı.

Kongrede ilk izdiham oy kullanma belgelerinin alınışı sırasında yaşandı. Pankobirlik'ten istenen 75 personelin görev yaptığı masalardan oy kullanma belgelerini biran önce almak isteyen pancar üreticileri, zaman zaman kargaşa yaşanmasına neden oldu. Kongrenin divan başkanlığını Pankobirlik İştirakler Müdürü Osman Bostan yaptı.

4 yıldır iş başında olan Hikmet Çalık başkanlığındaki yönetim kurulu faaliyet raporları, bilanço ve denetim kurulu raporlarının okunması ve oylanması sırasında her hangi bir sorun yaşanmadı. Pancar Koop'un üyesi bulunan CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım'da kongrede hazır bulundu.

Pancar Koop Genel Kurulu'nda 2. izdiham ise, divan başkanının oy kullanma sırasında izdiham yaşanmasını istemediklerini söylediği anda yaşandı. Oyların kullanması sırasında kargaşa meydana gelmesin diye gerekli önlemlerin alındığını, 20 ayrı kabinde oy kullanılacağını ve 20 sandık bulunduğunu belirten divan başkanının bu sözleri, çiftçiler tarafından yanlış anlaşılmış olmalı ki, sandalyeler bir anda boşaldı ve kalabalık oy kullanma kabinlerine yöneldi.

Daha önceden bariyer kurarak oy kullanılacak alanda önlemini alan jandarma ekipleri, kalabalığın önünü anında kesti. Üyeler, tek sıra halinde oy pusulalarının konulacağı zarfların dağıtıldığı masaya yine jandarma kontrollünde gönderildi.

İlk oyların kullanıldığı yaklaşık bir saat boyunca, alınan tüm önlemlere rağmen küçük çaplı karmaşa yaşanmasının önüne geçilemedi. Bu arada başkan adaylarından Hikmet Çalık ve Hasan Gülşen, üyelerin görebileceği bir yerde bir süre sohbet etti. Oy kullanma işlemi, kongrenin yapıldığı alana giren üyeler bitinceye kadar devam etti.

Saat 17.00'dan sonra, genel kurul alanına giren üyeler oylarını kullanabildi, dışarıdan gecikmeli olarak oy kullanmaya gelen üyeler ise içeriye alınmadı. Oy sayımları saat 04.00 sularında tamamlana bildi. Seçim sonuçları açıklandıktan sonra göreve gelen yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

"Başkan Hikmet Çalık, Abdullah Türkmen, Abdullah Yılmaz, Mehmet İnce ve Ali Sarıkayalı."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2005 Salı 16:12:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?