7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Süt sorunu çözülüyor

Kastamonu İl Genel Meclisi (KİGM) Tarım Komisyonu Başkanı Ziraat Mühendisi Adnan Koçoğlu, komisyon olarak sütte yaşanan sorunu bildiklerini ve çözüm yolları üretmek için somut adımlar atmayı planladıklarını bildirdi.

Süt sorununun geçen yıldan bu tarafa komisyonun gündeminde olduğunu belirten Koçoğlu, "Yaz ve kış aylarındaki üretim dengesizliğini bir şekilde aşmamız gerekiyor. Kışın Burdur'dan süt geliyor, yazın da bol miktardaki sütü firmalar işleyemiyor. Bu konuyu biz Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Osman beyle de görüştük. Tarım İl Müdürlüğü de bu konu üzerinde duruyor. Altyapının oluşturulması gerekli. Ahırı yetersiz ve yem bitkisini az eken çiftçilerde bu hayvanların doğum periyotlarını yıla yaymak pek kolay gözükmüyor" dedi.

Kışın buzağı yetiştirmenin kolay olmadığını da belirten Adnan Koçoğlu, KİGM Tarım Komisyonu olarak her ay toplandıklarını, AB süreciyle ilgili de görüşmelerde bulunduklarını, eğitim ve teşvikler verilerek üreticinin bilinçlendirilmesi gerektiğini, şu ana kadar somut bir adımın atılmadığını kaydetti. Büyük çiftliklerin olmaması yüzünden süt üreticisini teşvik edilmesi yoluna gidilmesinin daha yararlı olacağı görüşünü savunan Koçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üreticiyle, birliklerle ortaklaşa bir çalışma yoluna gidilmeli. Gerekirse, belirli kriterler ortaya konmalı ve çiftçinin bunları yerine getirmesi istenmeli. Önümüzdeki toplantıda bu konu ciddi anlamda gündemimizi işgal edecek ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte somut adımlar atma yoluna gidilecek. Özendirici tedbirler alınırsa sorun kısa sürede çözülür. Yem bitkilerinin ekimine de ağırlık verilmesi gerekli. Hayvanların yiyeceklerini hazır alarak para kazanılacağını zannetmiyorum. Yem bitkilerine devlet teşvik veriyor. Neredeyse yem bitkisi bedavaya geliyor. Merkezde bu yönde pek sorunumuz yok. Çiftçi bunları ekip biçiyor. Yeterli olanlardan başlayıp diğer yetersiz konumda bulunan çiftçilere de eğilmek gerekli."

Tarım Komisyonu olarak KİGM'ye bir rapor sunacaklarını, en azından belirli bölgelerde somut adımların atılmasının şart olduğunu da vurgulayan Adnan Koçoğlu, "Kastamonu çiftçisini hayvancılık ve meyvecilik kurtarır. Sütteki kalitenin de artırılması şart. Kalite oranına göre süte fiyat verilmesi bu yöndeki sorunun çözümünü kolaylaştırır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 15:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?