5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

125 yıl sonra otel oluyor

1881 yılında Kastamonu'da yapılan, Balkan Savaşları esnasında askeri hastane ve kışla olarak kullanılan tarihi Kırkodalı Konağı'nın turizm amaçlı konaklama tesisi olabilmesi için geçici ihalesi yapıldı.

Açık arttırma usulüyle yapılan ihaleye, 3 firmanın yanı sıra 1 kişi de kendi adına katıldı. 500 YTL aylık kira bedelle açılan ihaleyi 73. turda 3 bin 509 YTL'ye Salt Beton Parke İnş. Taah. Turizm Temizlik, Tarım, Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti. kazandı. Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, amaçlarının tarihi konağı Kastamonu turizmine kazandırmak olduğunu söyledi.

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü ihale salonunda açık arttırma usulü yapılan ihale 500 YTL ile başladı. İhalede, Salt Beton ile Fikret Gürses arasında büyük bir rekabet yaşandı. Fiyat yükseldikçe yükseldi ve 73. turda ihale, 3 bin 509 YTL ile Salt Beton Parke İnş. Taah. Turizm Temizlik Tarım Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti'nde kaldı.

Amaçlarının, tarihi Kırıkodalı Konağı'nı Kastamonu turizmine kazandırmak olduğunu söyleyen Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık "İhale sonuçları, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek. Buradaki onaydan sonra 2 ay içinde projesi hazırlanıp anıtlar kuruluna sunulacak. Proje anıtlar kurulunda onaylandığı taktirde 8 ay içinde konağın restorasyonu bitirilecek ve hizmete açılacak" dedi.

1881 yılında yapılan Tarihi Konak, Balkan Savaşları esnasında askeri hastane ve kışla olarak kullanıldı, bir dönem de ilkokul olarak Kastamonu'ya hizmet verdi. 1956 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi'nden satın alınarak öğrenci yurdu yapıldı. 1985 yılına kadar öğrenci yurdu olarak kullanılan bina günümüzde Kastamonu Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü'ne 2001 yılında onarımının yapılması şartıyla Kültür ve Sanat Evi olarak kullanılmak üzere tahsis edildi. Restorasyonu 15.10.2003 tarihinde bitirildi. Konağın belirtilen amaçla işletilmesinin verimli olamayacağı gerekçesiyle 26.07.2005 gün ve 322 sayılı Encümen Kararı ile tahsis işlemi iptal edilerek konak Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 18:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?