5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi konak müze oluyor

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Kastamonu'nun, Anadolu'nun çok önemli kentlerinden biri olduğunu, yurt genelinde 9 ilde kurmayı planladıkları müzeden birinin de Kastamonu'da açılacağını söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılı çalışmalarının değerlendirildiği ve 2006 yılı hedeflerinin konuşulduğu Kastamonu'daki 4 günlük toplantı sona erdi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Beyazıt, Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'nin içerisinde yer alan tarihi konağın vakıf eserlerinin sergilendiği müzeye dönüştürüleceğini, Kastamonu'dan dışarıya gitmiş eserlerin de geri döneceğini kaydetti.

Kastamonu'nun kendileri için ne kadar büyük önem taşıdığının, yapılan yatırımlardan da çok iyi anlaşılacağını vurgulayan Beyazıt, "Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Kastamonu'ya gelenlerin en fazla ziyaret ettiği bir yer. Dolayısıyla buraya gelen insanların vakıf eserlerini görebileceği bir müzeyi açmak durumundayız. Ben öyle sanıyorum ki, Kastamonu'ya gelen tüm yabancılar bu müzeyi görmek isteyecek" dedi.

Kastamonu Münire Medresesi'nin amacına uygun kullanılan vakıf eserlerinden biri olduğunu, her bölge müdürüne de burayı örnek gösterdiğini ifade eden Genel Müdür Yusuf Beyazıt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kastamonu İzbeli çiftliğinden ben çok etkilendim. Evin hanımı son derece kültürlü. İnsanların sıcaklığı ise ayrı bir güzellik. Bunların hepsinin dışında oradaki konak adeta yaşayan bir müzeydi. Ben de yaşayan müzeler yaratmak istiyorum. Biz vakıfların gülen yüzü olmak zorundayız. Yatırımlarımızı çok daha ileri noktalara getirmek arzusundayız. Kastamonu bir Anadolu kenti. Bu kentlerdeki insanların para kazanması için Safranbolu gibi dışarıya açılması gerekli. Bunu da eski eserlerin restore edilmesi ve düzgün kullanılmasıyla sağlayabiliriz. Kastamonu Kırkodalı'yı butik otel yapmayı düşünüyoruz. Yani Ankara'dan, İsviçre'den insanları burada konaklamak için getirebilmeliyiz. Kırkodalı'nın karşısında bulunan tarihi çeşmeyi de restore edeceğiz. Kapadokya'da bir mağara otele çevrilmiş, yılın 12 ayı ful çalışıyor. Kırkodalıya'da böyle bir atmosfer kazandıracağız."

Yapmış oldukları toplantıda çok önemli kararlar aldıklarını, inşaat sezonunun başlamasıyla birlikte bu kararların süratle uygulanacağını belirten Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, "Türkiye'de ne kadar tarihi eser varsa bunların tamamının projesi yapılacak. Projeleri bulunan tarihi eserlerin ise 2006 yılında restorasyonuna başlanacak" dedi.

Boş bulunan vakıf gayrimenkullarının mutlaka değerlendirileceğini, 81 ilin tamamında sıcak yemek dağıtımına devam edileceğini ve her ilde yemek yiyenlerin sayısının 750 kişiden aşağı olamayacağını ifade eden Beyazıt, sosyal güvencesi olmayan üç bin kişiye ayda 217 bin YTL olmak üzere maaş verileceğini, ilk ve orta öğretim kurumu öğrencilerine de burs vermeye başlayacaklarını kaydetti. Tüm bölge müdürlerine 24 saat esasına göre çalışma talimatı verdiğini de vurgulayan Beyazıt, 2006 yılında Cumhuriyet döneminde yapılan işleri katlamayı hedeflediklerini, bunu da başaracaklarına inandığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2006 Salı 13:18:18
Güncelleme :24 Ocak 2006 Salı 13:50:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?