23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

40 bin diyaliz hastası böbrek bekliyor

Ordu Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Nefroloji Uzmanı Dr. Yakup Ekmekçi, Türkiye'de yaklaşık 40 bin böbrek hastası bulunduğunu, her yıl 3 bin 500'ü aşkın yeni böbrek hastasının bu rakama katıldığını belirterek, "Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği hastalığı tahmin edilenden daha büyük bir sorun haline geldi" dedi.

Son yıllarda artan şeker hastalığı, hipertansiyon gibi rahatsızlıkların kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan hasta sayısını arttırdığını, organ naklinin de istenilen düzeyde olmaması sebebiyle bu hastalığı yaşayan insan sayısının da giderek yükseldiğini belirten Dr. Yakup Ekmekçi, bu sorunun en aza indirilebilmesi için organ bağışına gereken ilginin gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde 40 bin kişinin böbrek hastası olduğu için diyaliz tedavi gördüğünü, bu rakama her yıl ortalama 3 bin 500'ü aşkın hasta sayısının eklendiğini belirten Dr. Ekmekçi, "Organ bağışı olmadığı ve nakil ameliyatları gerçekleştirilemediği için hasta sayısı her yıl giderek artıyor. Kronik böbrek yetmezliği esasında tahmin edilenden daha büyük bir sağlık sorunu haline geliyor. Bu amaçla vatandaşlarımızın organ bağışını ilgi göstermeleri ve diyaliz tedavisi gören hastaların yaşama tutunmalarını sağlamaları bir insanlık görevidir" diye konuştu.

"ORGAN BAĞIŞI OLMADAN NAKİL OLMAZ"
Diyalizin kesin bir tedavi şekli olmadığını, aksine böbrek nakline kadar hastaların yaşamlarını sürdürmelerine imkan sağlayan bir geçiş tedavi süreci olduğunu kaydeden Dr. Ekmekçi, Türkiye'de ve gelişmiş ülkelerde organ bağış ve böbrek nakilleriyle ilgili bilgi verdi. ABD'de 61 binden fazla insanın kadavradan böbrek bekleme listesinde olduğunu, bu hastaların yüzde 15'inin bir yıl içerisinde böbrek nakli olabildiğini belirten Dr. Ekmekçi, "Yani ABD'de her yıl ortalama 9 bin hasta böbrek nakli olabilmektedir. Bu ülkede ortalama böbrek bekleme süresi 4-5 yıldır. Ülkemizde 40 binden fazla insan kadavra böbrek bekleme listesindedir. Yılda yapılan böbrek nakilleri ise 300'ü geçmemektedir. Yani yüzde 1 bile değildir. Bu korkunç ama acı bir gerçektir. Gelişmiş ülkelerde 4 kronik böbrek yetmezliği hastasından 1'i böbrek nakli olurken, Türkiye'de ise 10 hastadan sadece 1'i nakil olabilmektedir. Top olmadan gol atılmaz. Yani organ bağışı olmadan nakil olmaz" şeklinde konuştu.

"BİR BEDEN 4 KİŞİYE HAYAT VERİYOR"
Dr. Ekmekçi, beklenmeden meydana gelen ölümlerde vefat eden kişinin ailesinin vereceği organ bağışı kararının, bir anda 4 kişiyi yaşama döndürme kararı anlamına geldiğini de belirtti. Ekmekçi, "Beklenmedik bir şekilde beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesinin verdiği bir karar 4 kişinin yaşamını etkiliyor. Bir kişiden alınan 2 böbrek, bir kalp ve bir karaciğer, bu organların eksikliğini yaşayan, hayata tutunma mücadelesi veren 4 insanı yaşama döndürüyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olması gerektiği inancındayız. Aynı zamanda organ bağışının dini bir sakıncası olmadığı da biliniyor" açıklamasında bulundu. Ekmekçi ayrıca, Türkiye'nin önemli merkezlerinde organ nakil ameliyatlarının yapıldığını, Karadeniz'de ise Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bu ameliyatların yapılmasına başlandığını da hatırlattı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 19:31:32
Güncelleme :25 Aralık 2007 Salı 19:36:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?