5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

İntihar edenlerin yüzde 98'i klinik hasta

Ordu Devlet Hastanesi psikologlarından Uğur Demirbaş, intiharların daha çok hastalık sebebiyle meydana geldiğini, intihar girişiminde bulunanların yüzde 98'inin klinik hasta olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen 'İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Programı' kapsamında stratejik bir öneme sahip olan medya çalışanlarına seminer verildi. Ordu Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Ordu Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Özlem Eren ile psikolog Uğur Demirbaş ile az sayıda medya çalışanı katıldı. Dr. Özlem Eren, intiharların dünyadaki ölüm nedenleri arasında 13. sırada bulunmasına rağmen 15-45 yaş arasındaki ölümler arasında 4. sıraya çıktığını belirtti. İntiharların önlenmesi konusunda son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını belirten Eren, acil servis çalışanlarının bu konuda eğitimden geçirildiğini, bu durumda medyanın da intihar haberlerini sunarken dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Eren, "Medya, intihar haberlerini abartmamalı, intihar olaylarını duygusallaştırmamalı, yüceltmemelidir. Çünkü bu tür haberler ergenlik dönemindeki gençleri daha çok etkiliyor" dedi. 

Psikolog Uğur Demirbaş ise, intihar istatistiklerinden örnekler verdi. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de intiharların yüzde 38.9'unun hastalık, yüzde 21.43'ünün aile geçimsizliği, yüzde 14.21'in geçim zorluğu, yüzde 10.39'unun ise hissi ilişkilerden kaynaklandığını belirten Demirbaş, intiharlar içinde ticari başarısızlığın oranının yüzde 3.95, öğrenim başarısızlığının ise yüzde 3.82 olduğunu kaydetti.

İntihar kurbanlarının yüzde 98'inin klinik hasta olduğunu ifade eden Demirbaş, şunları söyledi: "Bu hastalıkların yüzde 94'ü ise ruhsal yönden psikiyatrik hastadır. Depresyonun etkisi yüzde 45 iken, alkolün etkisi yüzde 23'tür. İntihar girişiminde bulunanların sayısı intihar edenlerden 30 kat fazladır. İntihar girişiminde bulunanların yüzde 10'u, daha sonra hayatlarını benzer yollarla kaybediyor. 5. kata çıkan ve 'Atlarım' diyen adam aslında yardım istiyordur, ama atlar mı diye sorulacak olursa evet atlar. İntihar girişiminde bulunan insanlara deli gözüyle bakmayın, böyle durumlarda o insanlara umut vermek, psikolog gibi olmak, onları hayata bağlamak, sosyal destek olmak gerekir. Ancak toplumun geneline bakıldığında insana değer verilmiyor. Biz önce toleransımızı, anlayışımızı kaybettik."
iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 14:35:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?