5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

SES, döner sermaye uygulamasını eleştirdi

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Ordu Şube Başkanı Halil Bayramoğlu, sağlık kuruluşlarında döner sermaye uygulamasının yanlış olduğunu belirterek, bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Sendika binasında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Halil Bayramoğlu, döner sermaye uygulamasının adının kamuoyunda bonusa çıktığını, kamu sağlık kuruluşlarında dejenerasyonu arttırıp, sağlık etik değerlerini zedelediğini, çalışanlar arasındaki iş barışını bozduğunu belirtti. Döner Sermaye gelirlerinin yaklaşık yüzde 70-80'inin SSK-Bağ Kur-Emekli Sandığı gibi Sosyal Güvenlik kuruluşlarından oluştuğunu kaydeden Bayramoğlu, "Sağlık sistemini döner sermaye ile yürütmeye çalışan zihniyetin bakanları, bütçe görüşmeleri sırasında kamu sağlık kuruluşlarının sosyal güvenlik kuruluşlarından alacağı olan yaklaşık 3.5 milyar YTL' ye el konulması üzerine, hastaneler borç yükü altında icra ile karşı karşıya kaldı. Birçok hastanede çalışanlara döner sermaye dağıtılamazken, çoğu hastanede depolar boşalmış, yakıt alınamadığından dolayı kaloriferler yanmamakta, yemek çıkarmakta zorlanılmaktadır. Hastanelerin işletmeye dönüştürülmesi, Aile hekimliği ve Genel Sağlık Sigortası'ndan oluşan 'sağlıkta dönüşüm programı' aslında tamamlanmadan iflas etmiş durumdadır.

Toplum sağlığı kolera, şarbon, Kırım-Kongo Ateşi ve en son kuş gribi gibi salgın hastalıklarla tehdit altındadır. Personel açığı, sağlıkta eşitsizlikler doruğa çıkmış, sağlık emekçilerinin ekonomik, özlük hakları her geçen gün gerilemiş, ücret adaletsizliği derinleşerek, çalışma koşulları ağırlaşmıştır. Sağlıkta yaratılan bu ortamı görmezden gelmeye devam ederek, kör-sağırı oynayan AKP hükümeti, diğer taraftan IMF ve Dünya Bankası'nın projesi olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasını bugünlerde TBMM'de yasalaştırmak için üst düzeyde gayret sarf etmektedir. Hedefi, sağlık alanını özelleştirmek, piyasalaştırmak olan sağlıkta dönüşüm programıyla sürekli özel sektöre kaynak aktarılmakta, kamu kaynakları talan edilmektedir. Ancak zor şartlar altında döner sermayeden yapılan katkılarla yaşamaya çalışan sağlık çalışanlarının ise 3 kuruşluk gelirlerine göz dikilmektedir" dedi.

Bayramoğlu, çözümün kolay olduğunu da ifade ederek, "Birikmiş alacaklar sağlık çalışanlarına ve sağlık kuruluşlarına derhal ödenmeli, kamu kaynaklarının özel sektöre aktarılması durdurulmalı, temel ücretler iyileştirilerek ücret adaletsizliği giderilmeli, iş yükünü gereksiz yere arttıran döner sermaye uygulanmasından vazgeçilmeli, bütçeden sağlığa ayrılan pay en az yüzde 10'lara yükseltilmeli, sağlıkta dönüşüm programı durdurulmalı, kamusal sağlık politikaları uygulanmalıdır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 00:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?