8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Dağcıların yeni gözdesi Kaçkarlar

Kaçkar Dağları’na yılda ortalama 7-8 bin dağcının tırmandığı bildirildi. Dağcılık Federasyonu Rize İl Temsilcisi Bayram Tarakçı, Doğu Karadeniz’de yer alan 3937 rakımlı Kaçkar Dağları ve çevresinin 1994’te milli park ilan edildiğini belirtti. 

Tarakçı, "51 bin 500 hektar alanı kaplayan Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın büyük bölümü Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır" dedi. Türkiye’nin en yüksek dördüncü dağı olan Kaçkarların eşsiz güzelliği ile ziyaretçileri büyülediğini ifade eden Tarakçı, "Kaçkar Dağları’nda bulunan buzul göllerinde Büyük Göl, rakım ve derinlik olarak Türkiye’nin ilk sırasında, Avrupa’nın ise sayılı dağ gölleri arasında bulunmaktadır. Kaçkarlar’da bunun dışında irili ufaklı yüzlerce buzul gölü vardır" diye konuştu. 

Kaçkar Dağları’nda ana zirvenin dışında tırmanış güzelliğine sahip onlarca zirve bulunduğuna işaret eden Tarakçı, şöyle konuştu:
"Bunların başında Verçenik ve Altıparmak Dağları gelmektedir. Bazen bir anda bastıran sisle heyecanlansanız da sis bulutlarının aşağılara doğru çekilmesi ile birlikte sisler arasında adeta mantar gibi çıkan dağları ve vadileri seyretmek yolculuğu unutulmaz yapmaktadır. Kaçkar Dağları’nda henüz keşfedilmemiş, tırmanılmamış bölgeler de bulunmaktadır." Tarakçı, Kaçkarların zirve tutkusu, teknik tırmanış, görsel güzellik ve zengin yayla kültürünün bir arada görülebileceği ender yerlerin başında geldiğini söyledi. 

Kaçkar Dağları’na olan ilginin son yıllarda önemli oranda arttığını belirten Tarakçı, şöyle devam etti: "Kaçkarlara her yıl 7-8 bin civarında yerli ve yabancı dağcı tırmanmaktadır. Bu rakam her geçen yıl hızla artmaktadır. Bu yılın Temmuz ve Ağustos aylarında ise iki binin üzerinde dağcı Kaçkar Dağları’na tırmandı. Kaçkarlara en fazla tırmanan yabancı dağcılar ise Amerikalı, Alman, İngiliz ve İsrailliler olmaktadır."

KAÇKAR DAĞLARI’NA TIRMANIŞ 

Kaçkarlara en kolay ulaşım kuzey yönündendir. Bu yön için Trabzon-Rize-Ardeşen üzerinden Çamlıhemşin ilçesinin Ayder Yaylası’na, buradan da araçla çıkılan son nokta olan Yukarı Kavron Yaylası’na ulaşılır. Buradan 3 saatlik yürüyüşle dağcılar tarafından ana kamp yeri olarak kullanılan Mezovit Deresi’ne, daha sonra 3 ile 6 saatlik yürüyüşün ardından da zirveye ulaşılıyor. 

Kaçkar Dağları’na Artvin’in Yusufeli ilçesinden ulaşmak isteyenler ise Yusufeli’nden araçlarla Hevek köyüne kadar gittikten sonra, yaya olarak Dilberdüzü mevkisine çıkarak, Deniz Gölü’nün çevresini dolanıp zirveye ulaşabiliyor. 

Kaçkar Dağları’nın diğer önemli zirvesi olan Verçenik’e ise Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin Çat ve Başhemşin mevkileri başta olmak değişik güzergahlardan ulaşılabiliyor.
AA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2006 Pazar 10:39:45
Güncelleme :24 Eylül 2006 Pazar 10:50:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?