5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Çevre dostu balık çiftliği

Samsun'da bir müteşebbis, Türkiye'de ilk uygulanacak sistemle çevreyi kirletmeden balık üretimi için çalışma başlattı.

Yakakent ilçesinde balık yetiştiriciliği yapan Mesut Ertefik, çevreyi kirletmeyen, daha az masraflı ve kullanışlı bir sistemle balık üretimi yapmak yeni bir proje uyguluyor.

ABD'den oksijen makinesi getiren Ertefik, ilçede her birinde yaklaşık 3.5 ton balık üretecek 9 adet havuz yapımına başladı. Türkiye sadece Çanakkale'de bir balık üreticisinin kullandığı, suya oksijen uygulanmasıyla hava sirkülasyonunun sağlanması sisteme ek olarak ısıtma sistemi ekleyen Mesut Ertefik, iki sistemi uygulayacak, 1 ton balık için 50 ton su kullanımını minimize edecek. Genellikle deniz suyu kullanılan balık üretiminde, deniz suyunun az kullanılması nedeniyle çevre kirliliği de oluşturmayacak.

Balık havuzlarında levrek, çipura ve kalkan üretmeyi planladıklarını belirten Mesut Ertefik, ABD den getirdiği oksijen cihazını balık havuzlarında kullanacağını ve havuzlardaki oksijen oranını bu şekilde dengeleyeceğini söyledi. 1 ton balık için 50 ton su kullanılması gerektiğin ifade eden Ertefik, sudaki oksijen oranının dengelenmesi nedeniyle su kullanımının azalacağını, bunun da çevre kirliğinin oluşmaması anlamına geldiğine dikkat çekti.

Sistemin sadece Çanakkale'de uygulandığı; ama sistemde ısıtma bulunmadığını dile getiren Ertefik, "Bizim uygulayacağımız sistemde ısıtma var ve bu Türkiye'de bir ilk olacak. Şu an 9 adet havuz yapımı sürüyor, hedefimiz 30 adet havuzu hizmete sokmak. Üretimle iç pazardaki ihtiyacı karşılayacağız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2008 Pazartesi 13:23:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?