5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Çiftçilerin sorunları

Karadenizli tütüncüler, ellerindeki ürünü teslim etmeden yeni sezonun tütününü yetiştirmeye başladı.

Samsun'un Bafra İlçesi'ne bağlı 100 köyde 8 bin dekar alanda tütüncülükle geçimini sürdüren 17 bin 941 üretici, yine 13 ay sürecek zorlu tütün yetiştirme maratonuna start verdi. Çetinkaya Beldesi'nde, 30 yıldır tütüncülük yapan İsmet Yılmaz (57), yeni sezon hazırlıklarına buruk ve umutsuz başladıklarını belirterek, Bafra ve yöresinde önemli bir yere sahip olan tütün üreticiliğinin zor bir iş olduğunu, büyük gayret ve emek istediğini buna karşın emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getirdi.

Yıllardır tütün tarlasında ter dökerek geçindiğini belirten İsmet Yılmaz, bir yılda 10 dönüm tarım arazisine tütün ektiğini, hava şartlarının iyi gitmesi durumunda ise bir yılda bin 200 kilogram tütün elde ettiğini söyledi.

Çetinkaya Beldesi'nde, 25 yıldır tütün üreticiliği yapan Cemal Sağlam da (46), beldenin tamamının tütün üreticiliği yaptığını, Bafra İlçesi'nin kırsal köylerinde tütünden başka ürün yetiştiriciliğinde verim alamadıklarını ileri sürerek, tütünü taşın üzerine eksen yetiştiğini ifade etti. Sağlam, "Eski tütün ürünümüzü satmadan yeni fide diktik. Biz tütüncüler, 13 ay alın terimizle büyüttüğümüz tütünün ülke genelinde yüzümüzü güldürmesini istiyoruz. Tütün bizim gelinlik kızımızın çeyizi, oğlumuzun düğün parası, bölgemizin ise vazgeçilmez ürünüdür. Kırsal köylerimizde tütüne alternatif ürün yok. Bölgemizin tütünü, 5 sene depoda kalsa, küf olmaz" dedi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ise tütün politikalarının yeniden gözden geçirilmesini isteyerek, özelleştirilme çabası ve Tekel'in satış süreci içerisinde olmasından en fazla tütün üreticisinin mağdur olduğunu vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 13 Mart 2006 Pazartesi 16:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?