4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Halkbank Müdürü Samsun'da

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türkiye'de makro ekonomik verilerin son derece iyi olduğunu belirtti. 

Büyük Samsun Oteli'ndeki bölge toplantısına katılmak üzere Samsun'a gelen Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Türkiye'de makro ekonomik verilerin son derece iyi durumda olduğunu, mali sektöre yabancıların ciddi talebinin devam ettiğini dile getiren Hüseyin Aydın, "Bu olumlu mali verilerin içersinde Halkbank'ta kendine düşen payı aldı. Kredilerimizde ciddi artışlar sağladık. Sektörün üstünde artışlar yaptık. Alınan ücret ve komisyon gelirlerimizde ciddi artışlar var. Bir bankanın ne yapması gerekiyorsa Halkbank onu yapıyor. Örneğin; Fransız Kalkınma Ajansı'ndan 50 milyon Euro'luk bir kaynak temin etmiştik. Bu kaynağın yüzde 25'ini Karadeniz, İçanadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ne kullanacağız" dedi. 

Bankacılık sektöründeki hareketliliği Hazine'nin 2006 yılı borçlanma programına bağlayan Aydın, "Hazine 2006 yılı için 38 milyar YTL daha az borçlanacağını açıkladı. Dolayısıyla bankalar karın dışında aktifte başka enstrümanlar da bulmak zorunda. Bu enstrüman ise kredi. Bu yüzden bütün bankalar kredi açmaya çalışıyor. Türkiye'de pozitifte vadeler kısa. Bunu da dışarıdan yabancı kaynak temin edip içerdeki kaynaklarıyla birleştirerek kredi kullandırıyorlar. Biz de aynı yönteme devam ediyoruz. Halkbank KOBİ'lerin bankası. Orta ve uzun vadeli krediler veriyoruz. 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli işletme kredileri veriyoruz. 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli orta ve uzun vadeli yatırım kredileri veriyoruz" diye konuştu. 

Özelleştirme sürecindeki Halkbank'ta bu yöndeki çalışmaların belli bir noktaya geldiğini, 2 Amerikan bankası Goldman Sachs-CA IB'in yatırım bankası olarak seçildiğini de kaydeden Aydın, "Bunlar bankamızda stratejiyi tespite başladılar. Haziran sonuna kadar çalışmaları devam edecek. Haziran sonunda bankamızın nasıl özelleştirileceği hususunda strateji tespit edilecek. Daha sonra yılın sonlarına doğru biz de gereğini yapacağız. Burada önemli olan husus; özelleştirme 3 sacayağıyla devam edecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Hazine Müsteşarlığı ve Halkbank süreci birlikte devam ettiriyor" açıklamasında bulundu.
Halkbank'ın KOBİ'lere 3 ayda 7.5 milyar YTL kredi kullandırmasının KOBİ'ler açısından neyin göstergesi olduğu sorusunu da cevaplayan Aydın, şunları söyledi:
"Şimdi bizim açtığımız kredilerin yüzde 75'lik bölümü KOBİ'lere veriliyor. Bu KOBİ'lerin artık hayatta olduğunu, üretim ve istihdamda bulunduklarını gösteriyor. Üretim yapamayan, ürettiğini satamayan bir KOBİ'nin kredi alması mümkün değil. Bilançolarda ciddi bir düzelme var. Bu düzelmenin doğal bir sonucu, yani ekonomideki genel düzenlemeler sektöre pozitif olarak yansıyor. Şüphesiz daha iyi olacak. Beklentilerimiz o yönde. Yıl sonu itibariyle kullandıracağımız kredinin 10.5 milyar YTL olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." 

.
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2006 Pazar 16:46:22
Güncelleme :7 Mayıs 2006 Pazar 17:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?