5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Kayıt dışı işçi şikayeti

Samsun Perakendeciler Derneği (SAMPER), sektörde çok sayıda kayıt dışı işçi çalıştırılmasından yakındı.
 
Perakende sektöründe sadece marketçilerin yıllık cirosunun 2 milyar dolar olduğuna dikkat çeken SAMPER Genel Sekreteri ve İnsan Kaynakları Uzmanı Fevzi Pınar, yerel marketçilerin bile 100 milyon dolarları aşan ciroları bulunduğuna değinerek, "Ne yazık ki birçok sektörde olduğu gibi bu sektörde de kaçak işçi çalıştırılıyor" dedi.
 
Türkiye'de kayıt dışı ekonominin önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Pınar, "Ben Türkiye'de işsizliğin çok daha düşük olduğuna inanıyorum. Çünkü, bizim insanımız bir şekilde çalışıyor. Ancak, işverenler sigortalarını yapmadığından nüfus işsiz görünüyor. Örneğin; işyerlerinde çalışanlara standart kıyafet giydirilmiyor. Bir müfettiş gelse işyerinde 20 kişi çalışıyor. Sigorta çizelgesinde ise 5 kişi var. Müfettiş 'Bu ne?' diye sorsa işveren cevap veremeyecek. Bu nedenle personel sivil kıyafetlerle çalıştırılıyor. Sorulduğunda da, 'O misafir, o çalışanımızın teyzesinin oğlu' deniyor. Artık bundan kurtulmalıyız" diye konuştu.
 
Ülkedeki bütün işlerlerinin kayıt dışılıktan vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Pınar, "Kayıt altına girelim ki ürünlerimiz kayıtlı satılsın. Ne girdiğini ne çıktığını görelim. İşsizlik durumumuzu, ciromuzu bilelim. Her şey standart olmalı. Denetimler bu yönde yoğunlaştırılmalı.
Kurumsallaşan şirketler bütün çalışanların sigortasını ödeyip, daha iyi hizmet için personelin üniforma giymesini sağlarken, kaçak işçi çalıştıranlar haksız rekabete yol açıyor" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 10:17:21
Güncelleme :7 Ekim 2006 Cumartesi 14:06:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?