27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Samsun Tekmer protokolü imzalandı

Samsunlu sanayicilerin AR-GE çalışmalarını desteklemek, bilgi teknoloji yönelimli firmaların kurulmasını teşvik etmek ve üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek için Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) işbirliği protokolü imzalandı.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Sosyal Tesisleri'nde bir araya gelen STSO Başkanı Adnan Sakoğlu, KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Ferit Bernay, protokole imza attı.
STSO Başkanı Adnan Sakoğlu, bugün Samsun'da ilklerden bir tanesinin daha gerçekleştiğini kaydetti. Duyarsız Teknoloji İlgibatörünün TEKMER'e dönüşmesi için 900 metrekare zemin, 445 metrekare galeri kat olmak üzere toplam bin 345 metrekarenin 20 yıl süre ile OMÜ tarafından bedelsiz olarak tahsis edildiğini kaydeden Sakoğlu, "Tahsisi yapılan binada bugünkü protokol gereği 3 ofis, 20 işyeri bilgisayar teknolojisi ile donatılacak. 6 ay içinde TEKMER'in oluşumu sağlanmış olacak. Proje kapsamında sanayicilerimizin duyarlılığını bekleyeceğiz. Tarım sanayii alanında Samsun'u cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Sanayicilerimiz teknolojiyi TEKMER'le daha yakından öğrenecek ve tanıyacak. Bu başlı başına yeni bir projenin başı olacaktır" dedi.

KOSGEB'in desteği ile Samsun'da 2000 yılından itibaren sanayicilerle üniversite işbirliğini geliştirerek yüksek sayıda projelere ulaşıldığını dile getiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, "TEKMER, bugün itibariyle artık hayata geçiyor. Artık dünyada yüksek teknolojilerin geliştiği ve en büyük rekabet ortamının bilgide döndüğü bu çağda, AR-GE bilgi merkezi oluşturmayan ülkelerin başka ülkelerin kontrolü altında kalmaları kaçınılmazdır. Türkiye Cumhuriyeti 1920 yılında başladığı bilgi ve çağdaşlaşma hamlesini şimdi AR-GE alanında KOSGEB, üniversiteler ve odaların işbirliğiyle gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu merkezler yeni teknolojiler, yeni girişimciler hedeflemektedir. Bilginin artık akademik hayatla, pratik hayatla birleşip ete kemiğe bürünmesini, soyut bir kavramdan çıkıp somut, elle tutulur gerçekler halinde insanlığa hizmet edebilir hale dönüşmesini sağlamalıyız" diye konuştu.

2003 yılında, "Yeniden yapılanan Türkiye ve KOSGEB" adı altında bir çalışma yaptıklarını vurgulayan KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan ise, şunları söyledi:
"Güçlü ve zenginleşen Türkiye'nin olabilmesi için birkaç şeyin gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Bunlardan bir tanesi de her bir ferdin kendisini küresel dünyadaki rakiplerine göre değiştirmesi ve yenilemesidir. Bu anlayış içinde her bir işletme de kendisini değiştirmek zorundadır. Bu değişime ayak uyduramayanların sıkıntıları artacak. Biz de bu değişime yardımcı olabilmek, değişimi kendi istedikleri gibi değil dünyanın gerektirdiği şartlara doğru yönlendirmek anlayışı ile yapılar kurmamız gerekiyordu. Dünyada takdir edilen bir çalışma başlattık. 50 bin firmaya check-up yaptık. Her bir fert rakipleri ile yarıştığında daha hızlı hareket edemiyorsa bir problem var demektir. O zaman, yarınki rakibiniz Çin, öbür günkü rakibiniz Hindistan olur. Oturduğunuz yerden 'bizim cebimizdeki para azaldı' demeye başlarsınız. Artık küresel dünyanın şartlarına uymak gerekir. 2007 yılında Basel Kriterleri yürürlüğe girdiğinde, şirketleri özel kuruluşlar denetleyecek ve puan verecek. Puana göre bankalardan kredi alabilecekler. Yani sanayicilerimiz dünyanın gerektirdiği şartlara kendilerini uydurmalıdır"

Konuşmaların ardından TEKMER Teknoloji Geliştirme Merkezi işbirliği protokolü imzalandı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2005 Salı 21:50:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?