5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Tarımsal kalkınmaya 250 milyon YTL

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Dünya Bankası işbirliğinde geliştirilen "Tarımsal Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı"nın önümüzdeki hafta Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmesinden sonra hazırlanan projelerin kabul edileceği ve kabul edilen proje sahiplerine 2006 yılı için toplam 250 milyon YTL'lik hibe destek verileceği öğrenildi.

"Tarımsal Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı"nın ilk bilgilendirme toplantısı, DSİ Samsun Konferans Salonu'nda yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, proje bedellerinin yüzde 50'sini hibe destek olarak devletin karşılayacağını ve 5 yıl sürecek program çerçevesinde 2006 yılı için 250 milyon YTL kaynak ayrıldığını dile getirdi.

Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da destekleriyle hazırlanması planlanan projeler sayesinde, Türkiye'de 2006 yılında müteşebbislerin de koyacağı yüzde 50'lik rakamla toplam 500 milyon YTL'lik tarımsal kalkınma projesinin hayata geçeceğini ifade eden Mehmet Taşan, "Bu çok iyi bir rakam ve rakamın yarısı tamamen hibe destek. 65 ilde uygulanacak program önümüzdeki hafta Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra projeler kabul edilmeye başlanacak. Biz projelerin, tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, tasnifi ve pazarlanmasına yönelik hazırlanmasını istiyoruz. Çünkü her ne kadar kooperatif ve birlik sayısı olarak Türkiye belli bir noktaya gelmiş olsak da, gelişmiş ülkelerde ürünlerin yüzde 90'ı bu kuruluşlar aracılığıyla pazarlanabilirken, bizim ülkemizde ancak yüzde 15'i yakalayabildik. Diğer desteklerde olduğu gibi bu programla da amacımız kooperatif ve birliklerin fonksiyonel olarak da başarıyı yakalayabilmesidir" dedi.

Program çerçevesinde bireysel projelere de destek sağlanacağına işaret eden Taşan, "Bireysel başvuru olabilir. Bireysel başvurularda 50 bin YTL'lik projeye 25 bin YTL hibe destek vereceğiz. Kooperatif, birlik, şirket gibi grup başvurularında 350 bin YTL'ye kadar olan projelere yüzde 50 destek sağlanacak. Sulama ve altyapıya yönelik 400 bin YTL'ye kadar olan projelere sağlanacak hibe destek ise yüzde 75'tir" diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci'nin de bir konuşma yaptığı tanıtım toplantısında, Dünya Bankası Uzmanı ve Tarımsal Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Proje Koordinatörü Saim Yıldırım tarafından katılımcı birlik, kooperatif ve yerel yönetimlerin temsilcilerine detaylı bilgi verdi.

.
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 14:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?