27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

'Tersaneden dönüş yok'

Son günlerde tersane yatırımının Samsun gündeminde geniş bir yer edinmesini olumlu bir gelişme olarak karşılayan AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, büyük şehirlerin büyük yatırımları sahiplenebilmesi için büyük tartışmalar yaşamasının kaçınılmaz bir durum olduğunu belirterek, "Tersaneden dönüş yok" dedi.

Tersanenin Samsun için geri adım atılması mümkün olmayan bir konu haline geldiğine dikkat çeken Kılıç, "Samsun mutlaka ve mutlaka tersanesine kavuşacaktır. Tersane üzerine konuşanların da bu gerçeğin etrafından uzaklaşmamaları gerekmektedir. Tersane konusunda süre bakımından gecikmelerin yaşandığı doğrudur. Gecikmenin arka planında Türkiye'de henüz tam olarak aşılamayan bürokratik yapı vardır. Tersane alanı olarak tahsis edilen arazi üzerinde yaşanan mülkiyet ihtilaflarının aşılmasıyla ilgili çalışmalar sürecin uzamasına yol açmıştır, fakat geçen süre içinde tüm mülkiyet sorunları aşılmıştır" dedi.

Bu süreçte Samsun Milletvekilleri ve Samsunlular'ın tersane konusundaki ısrarlı takibinden geri adım atmadığını vurgulayan Kılıç, "Tersane alanının 1/5000'lik planı onaylanarak yürürlüğe girmiştir. 1/1000'lik plan da 12 Eylül 2005 tarihli Belediye Meclisi'nin kabulüyle yürürlüğe girecektir. Bunu takiben Tersaneler Genel Müdürlüğü yeniden yer tahsisi için ilana çıkacak ve boş olan parseller için talep sahibi yatırımcılara tapu tahsisi verilecektir. Yatırım tahsisi alanların tahsisi yatırıma dönüştürebilmeleri için yatırım konusunda ciddi bir niyet taşımaları gerekir. Tahsis alanların konuya yatırım niyetiyle ve ciddiyetle yaklaşmaları halinde aşılamayacak bir sorun söz konusu değildir" diye konuştu.
Tüm tarafların sağduyulu ve yapıcı yaklaşımlarla Samsun'daki bu önemli yatırım imkanını cesaretlendirmelerinin sorumluluk bilincinin gereği olarak görüldüğünü ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:
"Bu arada gemi inşası için ilimizden tahsis talebi gelmemesi de üzücü ve düşündürücüdür. Halen Samsun'da farklı sektörlerde bulunan sermaye gruplarının birkaçının bir araya gelmesi halinde bu sektörde yerli firmaların da üretim ve rekabet şansına sahip olmaları mümkün olacaktır. Samsunlu yatırımcıların imkanlarını birleştirerek gemi sanayi sektörüne yatırım yapmak üzere talepte bulunmaları konusu da bu çerçevede temennilerimiz arasındadır."
Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde tersane için ayrılan bölümlerin ihalesini 4 firma almış, ancak çalışmalara başlamaları için mendirek yapımı ve derinlik konusu gündeme gelmişti. Bunun için devletin ayrı bir ihale yapması beklenirken 3.5 trilyon TL ile ifade edilen bu yatırımın süreci uzamıştı. Bunun üzerine ihaleyi kazanan 3 firma yatırımdan vazgeçmişti.

Bu arada, mendirek için ihale yapılması pürüzünün aşılması için tersane alanının yanında Samsun'a ikinci bir liman yapımı gündeme getirilmiş, bu limanın yaklaşık 3.5 trilyon TL'ye mal olacağı ve çalışmaların başladığı açıklanmıştı. Eğer liman gündeme alınabilirse liman yatırımıyla mendirek yapımı birarada yürütülmeye çalışılacak. Böylece yapılacak ihale sonrası devlet tersane için değil de liman için ödenek ayırmış olacak.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2005 Salı 10:08:27
Güncelleme :6 Eylül 2005 Salı 23:16:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?