5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

TSO'dan kriz uyarısı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, ülkeyi krize sürüklemek isteyenlerin olduğunu, bu kriz çıkarmak isteyenlere karşı dik durulması gerektiğini söyledi.

TSO Meclis Salonu'nda düzenlenen Genişletilmiş Meslek Komitesi Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Adnan Sakoğlu, ülkenin ekonomik ve siyasi durumu değerlendirerek, son gelişmelerin getirileri ve ülkenin bulunduğu durum hakkında görüşlerini açıkladı.

Ülkede yaşanan ekonomik krizler ve istikrarsız hükümetler sebebiyle ülkenin zaman ve ekonomik kayıplara uğradığını belirten Adnan Sakoğlu, "Tek parti iktidarıyla birlikte ülkede tek parti iktidarının getirdiği güven ortamında iyileşmeler oldu. Dolar ve reel faizler düştü, borsa kendini bulmaya başladı. Nedeni siyasi istikrar. Ama ülkeyi sürüklemek isteyenler var. Dik durmalıyız. Krizler ülkesi olmamalıyız. 2005 yılından itibaren bunun örneğini yakından gördük.

AB üyelik yolunda çok önemli işler bizi beklerken her gün değişen bir sonraki hafta hatırlanmayan yeni gündemler ve yeni krizler ülkemiz zaman kaybetmeye devam ediyor. Büyük enerji kaybına neden olan krizler karşılıklı yumuşamalarla çözülmelidir. Türkiye asıl eğitim, sanayileşme, ticaret, şehirleşme, dışa açılma, demokrasi gibi dinamikleri geliştirmeye bakmalıdır" dedi.

"Önümüzdeki tehdit, doların geldiği nokta, işsizlik ve cari açık" diyen Sakoğlu, "Ülkede düzelmeler varken, doğru bildiklerimizi de söylememiz gerekli. Endişelerimiz var. Bu zamana kadar siyasetle işimiz olmadı. Bundan sonrada olmayacak. Sanayi ve Ticaret odası olarak doğruları söylemeye devam edeceğiz.

Enerji Türkiye'de çok yüksek. Pahalı enerji kullanan ikinci ülkeyiz. Bu rekabet koşullarını da zorlaştırıyor. Bu ülkede bedel ödeyen hep üreticilerdir. Rekabet edemez duruma geliyoruz. Ayrıca, bürokratik engeller bir an önce kaldırılmalıdır. En son yüce divan olaylarının ardından kimse doğru olana bile imza atamaz duruma geldi. Kurumlarda bürokratik engellere takılarak zaman ve enerji kaybına uğruyoruz" diye konuştu.

2-B Yasası'nın yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çeken Adnan Sakoğlu, "Vatandaş versin parayı alsın araziyi. Devletin bundan karı olacak. Cesaretli bir hükümet ve gerçekçi muhalefet lazım. Zaten bu araziler vasfını yitirmiş. Bırakalım devletin kasasına para girsin" açıklamasında bulundu.

Sakoğlu, Samsun'un sorunlarına da değinerek, yani sanayi alanlarının açılması, AB bilgi bürolarının yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2006 Pazar 01:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİMTOKMAK IP: 85.108.32.xxx Tarih : 28.03.2006 22:59:52
BİRİLERİNİN BUNU SÖYLEMESİ GÜZEL UYANIK OLMAMIZ LAZIM KIRİZE FIRSAT VERMEYELİM ?