5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Yumurta fiyatları ikiye katladı

Samsun'daki semt pazarlarında 0.2 YTL, marketlerde ise 0.25 YTL'den satılmaya başlanan yumurta fiyatına tüketiciler tepki gösterdi. 

Geçen ay pazarda 0.1 YTL ve marketlerde 0.12 YTL'den satılan yumurtaya bir ay içinde yüzde 100 zam yapılmasını Ramazan ayının gelmesi ve okulların açılmasına bağlayan tüketiciler, 1 yıl önce yaşanan kuş gribi bahane edilerek yapılan zammı eleştirdi. Kuş gribinin yaşandığı geçen kış yumurta fiyatlarının 0.05 YTL'ye kadar gerilediğini hatırlatan tüketiciler, "O zaman üretici için bizler de üzülüyorduk. Ancak, bugün kırsalda kümes hayvanlarının katledildiği öne sürülerek arzın talebi karşılayamadığı ve zam yapıldığı belirtiliyor. Bu fırsatçılıktır" dedi. 

Artan fiyatlar karşısında şok olan tüketici, fiyatın makul seviyeye getirilmesini isterken, "Havalar soğumaya başladı. Yumurta üretimi
normal olarak düşer. Ancak bir yumurtanın 0.25 YTL olması da fırsatçılıktır. Üreticiler, hem okulların açılmasını hem de mübarek Ramazan ayının yaklaşmasını fırsat bilip zam yapıyor" diye konuştu. 

Yumurta fiyatının artışının temel sebepleri olarak üretim düşüşü, aracıların fazla olması, yumurtanın ambalaja girmesi ve Ortadoğu ülkelerine olan ihracatın artması olarak gösteriliyor.
iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 13:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?