5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

2007-2009 Strateji Planı

İlgili kanunlar gereği nüfusu 50 binin üzerinde olan yerleşimlere stratejik plan hazırlama yükümlülüğü getirilmesi dolayısıyla Samsun İl Özel İdaresi tarafından "2007-2009 Strateji Planı" hazırlandı. İçişleri, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları hariç bütün bakanlıkların taşra teşkilatlarının İl Özel İdareleri'ne bağlanacağı öngörülerek hazırlanan stratejik planın etkinlik ve verimliliği arttıracağı belirtildi. 

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, yerel kaynaklar ve kurumlar harekete geçirilerek ve kullanıcılar da söz sahibi yapılarak kalkınmanın gerçekleştirilmesinin yüzyılın önemli gerçeklerinden biri olduğunu belirterek, stratejik yönetim yaklaşımı ve Samsun İl Özel İdaresi Stratejik Planı hakkında bilgi verdi. 

Yeni kamu yönetişim anlayışının, kamusal hizmetlerin sunumunda, hizmetten yararlananların memnuniyetini, yönetimde etkinlik ve verimliliği esas aldığını dile getiren Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Ülke kaynaklarıyla oluşan böyle bir yapının, gerçekleştirdiği işler ve sonuçlar itibariyle; hesap verme, açık-saydam olma, hızlı karar alma, sorunlara uygun çözüm bulma, değişime uyum sağlama esnekliğine sahip olma, çalışma yöntem ve süreçlerinin sorgulanması gibi özellikler taşıması gerekmektedir. Tüm bu özellikleri taşıyan kamusal yönetim erklerinin, ihtiyaç ve öncelikleri tespit ederek geleceğe ilişkin isabetli öngörüleri geliştirmesi gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında, stratejik yönetim yaklaşımı önem kazanmaktadır" dedi. 

Kamu reformu sürecinde başlatılan çalışmalar doğrultusunda hazırlanan "Yerel Yönetim Reform Yasaları" ile yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılmasının hedeflendiğini hatırlatan Vali Güzeloğlu, buna göre, merkezi idarenin görev ve işlevlerinin belirlendikten sonra, geriye kalan her türlü mahalli nitelikli görev ve hizmetlerin, yerim yönetimlerin sorumluluğuna bırakıldığını hatırlattı. Güzeloğlu, "Kamu Yönetimi Reformu Yasa Tasarısı'nda aynı zamanda İçişleri, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları hariç, bütün bakanlıkların taşra teşkilatlarının kademeli olarak kaldırılması öngörülmüş, tasarı yasalaşmayınca da ilgili il müdürlüklerinin tek tek Özel İdareler bünyesine geçmesi süreci başlatılmıştır. Bu süreçte İl Özel İdareleri'nin artan hizmet alanları ve sorumluluklarıyla birlikte gelirlerin de aynı ölçüde arttırılması gündeme gelmiştir. Özel İdare Gelirleri Yasa Tasarısı'nda da bu gelir artışı öngörülmektedir" diye konuştu. 

Yatırımların ve hizmetlerin sağlıklı yapılabilmesi ve kurumlar arası iletişimin sağlanması için hazırladıkları Stratejik Planlama süreci doğrultusunda, Samsun İl Özel İdaresi Stratejik Plan çalışmalarının; gerçekçi, yerel halkın katılımını öngören, şeffaf ve hesap verebilir bir temel üzerine yapıldığını ifade eden Vali Güzeloğlu, şunları söyledi: "Stratejik Plan'ın uygulama aşamalarında başarılı olabilmesi için, paydaş kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin geniş katılımı ve işbirliği gerekliliği benimsenmiştir. Stratejik Plan hazırlanırken, Kamu Yönetimi Reformu Yasa Tasarısı kapsamında İl Özel İdareleri bünyesinde birleştirilmeleri öngörülen il müdürlüklerinin yakın gelecekte İl Özel İdaresi'ne tek tek devredileceği göz önünde bulundurulmuştur. Planda; kırsal alt yapı, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, gençlik ve spor, kültür ve turizm, çevre ve orman, tarım ve sivil savunma hizmetlerine ait analizlere ve planlama çalışmalarına yer verilmiştir. İlçe düzeyindeki çalışmalar, sektörel bazda dikkate alınarak plana konulmuştur. Planda; Samsun ilinin kalkınma perspektiflerinden bir tanesinin tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi olduğu vurgulanmıştır. Samsun'da tarım Özel İdare tarafından özellikle desteklenecektir." 

Güzeloğlu, planın, Samsun ve dolayısıyla Türkiye'ye büyük kazançlar sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 13:53:59
Güncelleme :3 Ekim 2006 Salı 14:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?