5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İş kazalarında rekor sektör

Türkiye'de, metalden eşya imali yapılan işyerlerinin iş kazası rekortmeni olduğu öğrenildi. 

SSK'nın istatistiki verilerine göre, 2004 yılında meydana gelen 83 bin 830 iş kazasının yüzde 13.8'i metalden eşya üreten işyerlerinde meydana geldi. İkinci sırayı yüzde 9.6 ile inşaat sektörü, üçüncü sırayı ise yüzde 8.1 ile dokuma sanayii aldı. Daha sonra yüzde 7 ile nakil araçları imali, yüzde 6.7 ile metal içerikli endüstriyel sektör, yüzde 6.6 ile taş-toprak-kil-kum vs. imalatı, yüzde 6.5 ile kömür madenciliği, yüzde 6.4 ile makine imalatı ve tamiratı, yüzde 4.8 ile nakliyat, yüzde 3.6 ile gıda maddeleri, yüzde 3.1 ile toptan ve perakendecilik sektörü ve yüzde 2.9 ile şahsi hizmetler geldi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Samsun Bölge Müdürü Hasan Ayan, Türkiye'de iş kazaları nedeniyle yaşanan acılara ve ekonomik kayıplara dikkat çekti. Ayan, "Ülkemizde 83 bin 830 iş kazasının meydana geldiği yıl 843 işçi öldü. Yaralanan çalışanların her biri ortalama 14 gün iş görememezlik raporu aldı. Bin 693 çalışana sürekli iş görememezlik raporu verildi. Bütün bunlar hem aileyi hem çevreyi hem de ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çalışanlarımızın sağlığına ve güvenliğine özen göstermeliyiz" dedi. 

İş kazalarının önüne geçilebilmesi için işverenlerin, çalışanların anlayabilecekleri düzeyde gerekli bilgi, talimatlar ve eğitimleri sağlamaları gerektiğini vurgulayan Hasan Ayan, "Kişisel koruyucu ekipmanlar ve koruyucu giysiler erişilebilir olmalı. Doğru kullanılmalı. Esasen burada en büyük iş çalışanlara düşüyor. Çalışanlar sorumluluk sahibi olup dikkatsiz ve vurdumduymaz davranışlardan kaçınmalı. İnsanımız hayatının her anında düşünerek, sebep-sonuç ilişkisini değerlendirerek hareket etmeli. Düşünmeden yapılan her işin sonunun hüsranla biteceği unutulmamalı" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 11:01:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?