5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kızılay'dan gece mesaisi

Ramazan ayında insanların oruç tutması sebebiyle gündüz kan alamayan Kızılay, kan açığını kapatmak için iftardan sonra kan topluyor. 

Türk Kızılayı Samsun Kan Merkezi görevlileri, Nostaljik Ramazan Çarşısı önünde kurulan çadırda insanlardan kan toplamaya çalışıyor. İnsanların gündüz oruçlu olması nedeniyle kan alamayan Kızılay, gece mesaisi yapıyor. Akşamları 19.00 ila 24.00 saatleri arasında insanların yoğun olarak bulundukları yerlere çadır kuran ve mobil araç bulunduran Kızılay, kan bağışlarını alıyor. Ramazan ayında yaşanması muhtemel kan sıkıntısına karşı önlem alan Kızılay, vatandaşların kan bağışı yapmalarını bekliyor. Kan ihtiyacının giderilmesi amacıyla yürütülen çalışmada yer alan görevliler, halkın ilgisizliğinden yakınırken, meydanda kurulan kan bağışı çadırında iftardan sonra ancak 15 ünite kan toplanabiliyor. 

Samsun'da günlük 110 ünite kana ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Türk Kızılayı Samsun Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, bir insanın normalde yılda 4 kez kan vermesi gerektiğini söyledi. İnsanların 3 ayda bir yarım saat kan vermeye zaman ayırması durumunda bir hayat kurtaracağına dikkat çeken Yıldırım, "En modern cihazlarla donatılmış kan merkezlerimiz olsa da kan bağışçısı olmayınca yaptığımız işin hiçbir önemi kalmıyor. 450 bin kişinin yaşadığı Samsun il merkezinde kan ihtiyacını karşılamak için 10 bin gönüllü gerekiyor. Bunlar yılda 4 kez kan verseler, sorun kalmıyor. Ama ne yazık ki şu an yeterli düzeyde değiliz. Halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 11:03:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?