5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Samsun'a kanatlı giriş çıkışı yasaklandı

Samsun'a kanatlı hayvan giriş çıkışı yasaklanırken, kuş gribine rastlanan çocuğun yaşadığı mahallede ölü yerine canlı tavuklardan numune alındığı ortaya çıktı.

Vali Vekili Raif Özener yaptığı açıklamada, Samsun'da kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 7 kişiden 12 yaşındaki Osman Şenmemiş'te kuş gribine rastlandığını bildirdi. Özdemir, çocuğa virüs ulaştığı sanılan tavuklardan numune alındığını, ancak yapılan incelemede tavuklarda herhangi bir kuş gribi virüsüne rastlanılmadığını söyledi. Vali Vekili Özener, "Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgiye göre numuneler canlı tavuklardan alınmış, ölü tavuklar çöpe atıldığı için marazi maddeler alınamamış. Bu nedenle canlı tavuklardan numune alınmasına gidilmiş. Alınan numunelerde Samsun Veteriner Kontrol Laboratuvarı'nda ve Bornova'daki laboratuvarda yapılan incelemede kuş gribine rastlanmadı. Fakat çocuktan alınan numunelerde virüs çıktı, her türlü tedbiri aldık. Burada tavuklarda çıkması önemli değil; çocukta çıkması önemli" dedi.

Zeytinlik Mahallesi'nde 3 kilometrelik alanda itlaf çalışması yapılacağını belirten Özener, "Bu koruma bandı içerisinde kalan tüm kanatlı hayvanlar itlaf edilecek. İtlaf ekiplerimiz çalışmalara başladı. Kanatlı hayvanların bedelleri, devlet tarafından verilecek. Mahalle, daha sonra dezenfekte edilecek. Samsun'a her türlü kanatlı hayvan giriş ve çıkışı, semt ile havyan pazarlarında kanatlı hayvan satışı yasaklandı" diye konuştu.

Emniyet ve jandarma ekiplerinin Samsun giriş ve çıkışlarındaki araçları kontrol edeceğini dile getiren Özener, "Sağlık Müdürlüğü tedavi için ilaçları önceden temin etmiştir. Yeteri kadar ilacımız mevcuttur. OMÜ Tıp Fakültesi'nde 7 kişi yatıyor, 1 kişide kuş gribi var. Hastalığa yakalanan çocuğun sağlık durumu iyi gidiyor. Biz her türlü önlemi alıyoruz. 24 saat çalışmalarımız devam edecek. Vatandaşlarımızın da gerekli özeni göstermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 15:00:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?