5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tüketici Hakları Derneği Nükleere karşı

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şube Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, nükleer enerjiye karşı olduklarını söyledi.

Nükleer enerjinin ülkelerin üretimi için, sanayisi için en gerekli girdi olduğunu belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Enerji üretimi olmadan kalkınma olamaz. Tüketici Hakları Derneği bu bilinçle enerji yatırımlarını her zaman desteklemek gibi bir sorumlulukla hareket ederek son zamanlarda Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer santralle ilgili görüş belirtmeyi görev saymıştır. İncelediğimiz bütün kaynaklar bize şunu söylemektedir. Bugün dünyanın gelişmiş ülkeleri nükleer enerjiye yatırım yapmamaktadır. Nükleer enerji bugünkü anlayışla temiz enerji değildir. Ülkeye enerji alanında yatırım yapmak elbette ülkeyi yönetenlerin tercihidir. Ancak sivil toplum örgütleri de bu konuda düşüncelerini kamuoyuna açıklamak zorundadır. Nükleer enerjinin atıklarının zararsız hale getirilmesi, korunması ve çevreye zarar vermeden etkisiz hale getirilmesi hem çok pahalı hem de uzun yıllar alan, hem de ülkemiz şartlarına göre bize güvensizlik veren bir konudur" dedi.

İstanbul Tuzla'da toprağa gömülmüş varilleri engelleyemeyenlerin, yarın nükleer enerjinin oluşturacağı çevre sorunlarına çözüm bulamayacağını söyleyen Dr. Dinççağ, "Bir deprem kuşağında olan ülkemizde geleceğimize, çevremize, gelecek nesillerin sağlığına sahip çıkmalıyız. Özellikle Karadeniz Bölgesi, Çernobil nükleer kazasından çok olumsuz etkilendi. Son günlerde yapılan araştırmalar ve bölge yaşayanlarının gözlemleri bu çevre felaketinden Karadeniz Bölgesi'nin çok olumsuz etkilendiğini göstermektedir.

 Bu acı deneyden sonra enerji yatırımında daha çevreci ve daha hassas olmak gerekmektedir. Tüketici Hakları Derneği enerji yatırımında ülke kaynaklarına dayalı, sürdürülebilir, doğa dostu yatırımların yapılmasını, geçmişin terk edilmiş enerji kaynakları yerine geleceğin çevreci enerji kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini düşünmektedir. Bu amaçla 29 Nisan tarihinde Sinop'ta yapılacak mitinge katılacak ve Tüketici Hakları Derneği Çevre Kolu olarak sağlıklı yaşam hakkımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Sinop gibi bir turizm beldesine yapılacak nükleer santral ülke turizmi için bir kayıptır. Sinop'un turizm potansiyelinin yok edilmesidir. Bu konuda yöneticilerimizin tercihlerini tekrar gözden geçirmelerinde fayda görüyoruz. En ucuz ve faydalı enerji israf edilmeyen enerjidir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2006 Salı 19:15:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?