26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ulaşım politikası değişmeli

Samsun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fevzi Apaydın, trafik kazalarında sürücü kadar yollarında suçlu olduğunu belirterek, deniz ve demiryollarından daha fazla istifade edilemediği takdirde kazaların önlenemeyeceğini söyledi.

Türkiye'de trafik kazaları nedeniyle her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiğini veya yaralandığını ifade eden Fevzi Apaydın, sürücülere astronomik para cezaları kesilmesinin kazaları önlemeye yetmediğini, Türkiye'nin ulaşım politikasının bugünkü teknolojinin çok gerisinde kaldığını ve trafik kazaları önlenemediği için şoförlerin 'günah keçisi' haline getirildiğini savundu. Apaydın, "Ulaşım politikası yeniden yapılandırılmalıdır. Demiryolları ve denizyollarının faaliyetleri artırılmalıdır" dedi.

Türkiye'de istatistiklere göre yük ve yolcu taşımacılığının yüzde 95'inin karayoluyla yapıldığını vurgulayan Apaydın, "Bilhassa yolcu taşımacılığında Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında deniz ve demiryoluyla taşımacılık yok denecek kadar azdır. Gerek havayolları, gerek demiryolları, gerekse denizyolları taşımacılıkta ön plana çıkartılmalıdır" diye konuştu.

Trafikte bulunan otobüs, kamyon ve TIR'ların Avrupa standartlarında olmasına rağmen karayolları standardının bu ülkelerin altında olduğunu kaydeden Apaydın, "Trafik kazalarında insan unsuru diğer unsurların önünde gelir ama altyapı eksikliği çok önemli. Şehir içi ve şehirlerarası yollarda zemin bozukluğu, şoförlerde ise kurallara tam uymama var. Otomobillerin çok modern olması dolayısıyla süratli gidiliyor. Trafik kazalarında her nedense bir suçlu aranıyor. Suçlu da şoför olarak gösteriliyor. Oysaki devlet karayolları ve belediye sınırları içindeki yolların durumu çok sağlıklı değil. Bana göre suç ortak. Trafik kazalarında hem yolların hem de sürücülerin suçu var" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 13:31:48
Güncelleme :23 Ekim 2005 Pazar 21:27:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?