5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Yetki belgesi denetimleri arttırılıyor

Samsun'da, toplu taşıma araçlarının alması gereken yetki belgesi denetimleri artırılıyor. 

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'na istinaden hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği uygulamaları kapsamında, 90 kilometrenin üzerinde olan şehirlerarası ile yurtdışı toplu yolcu ve yük taşıma faaliyetleri için 12 Ulaştırma Bölge Müdürlükleri ile Ulaştırma Bakanlığı'nca yetkilendirilen Ticaret Odaları tarafından firma ve araçlara yetkilendirme belgesi verilmeye başlandı. K1, K2, K3, T2, N1, C2, C1, H1, gibi yetki belgesi olmayan araçların yük ve yolcu taşımasına izin verilmezken, tespiti halinde 5 bin YTL, yetki belgesi derecesine göre çeşitli sayılarda ihtar alan firmalara kapatma cezası gibi yaptırımlar uygulanıyor. 

Ulaştırma Bölge Müdürlükleri'nin yetki alanlarının genişletildiğine ve Karayolu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle her türlü yük ve toplu taşıma işi yapan firma veya bireysel çalışanların yetki belgesi alma zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken Samsun Ulaştırma Bölge Müdür Vekili Davut Arslanpay, taşıma amacıyla kullanılan araçlara yönelik denetimlerin sıkılaştırılacağını söyledi. 

Cezaların çok ağır olması nedeniyle firma ve araç sahiplerinin gerekli branşlardaki yetki belgelerinin olması gerektiğini kaydeden Arslanpay, "Yeni düzenlemeler ayrı yükümlülükler getirdi. Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren vatandaşlarımızın cezaların yüksek olması nedeniyle mağdur olamaması için gerekli işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Yapılan denetimlerde yetki belgesi konusunda görülen eksikliklerde gerekli cezai işlem tavizsiz uygulanacaktır" dedi. 

Arslanpay, müdürlük bünyesinde Samsun ve Sinop'ta toplam 5 bin 469, bakanlıklarca yetkilendirilen Amasya, Çorum ve Ordu Ticaret Odaları bünyesinde ise 4 bin 964 yetki belgesi verildiğini kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2006 Çarşamba 12:05:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?