19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Ağrınızı tanıyın konferansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Algoloji (Ağrı) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, ağrının vücudun alarm sistemi olduğunu ve şiddetliyse mutlaka tıbbi yardıma başvurulması gerektiğini belirtti.

Samsun'da Gaziosmanpaşa Toplum Merkezi (GOPTM), Türk Hemşireler Derneği Samsun Şubesi ve Özel Samsun Ağrı Polikliniği işbirliğinde GOPTM salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, kadınları ağrılar konusunda bilgilendirdi. Ağrının duysal, emosyonel ve sosyal özellikleri bulunan, kompleks, kişisel bir deneyim olduğuna dikkat çeken Güldoğuş, ağrının genellikle bazı şeylerin yolunda gitmediğine dair vücudun bir uyarısı olduğunu söyledi. Güldoğuş, "Ağrı bir dost da olabilir, düşman da. En sık doku hasarı veya bir takım hastalıklar sonucu ortaya çıkar. Ağrı şiddetliyse en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmak en akılcı davranıştır" dedi.

Bazı kişilerin baş ağrıları ya da menstürüel kramplar gibi tekrarlayan ağrıları bulunduğunu ve bu kişilerin bu ağrıların rahatsız edici olsa da tehdit oluşturmadığını bildiğini dile getiren Güldoğuş, "Ama alarm çanları çok şiddetli çalıyor ve özellikle de sebebi konusunda emin olunamıyorsa alarm sistemi görevini yapmaktadır ve ciddiye alınmalıdır" uyarısı yaptı.

En büyük problemin geçmesi gereken ancak geçmeyen ağrılarda yaşandığını anlatan Güldoğuş, "Ağrı kötüdür, uzun süre çekmek daha da kötüdür. Ağrı sıklıkla çalışmayı, zevk almayı, hatta insanın kendi kendisine yeterli olmasını engeller. Tedavi geciktikçe kişi içine kapanır ve depresyona girer. Çevreye ilgi azalır ve ağrısı olanlardan herkes olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Kronik ağrılar başlı başına bir hastalıktır" diye konuştu.

Baş ağrıları ve migren, ileri yaşa bağlı bel ağrıları, boyun, omuz, göğüs, sırt, bel, el, kol ve bacak ağrıları konularında detaylı bilgiler veren Güldoğuş, sinir iltihabı ve değişik hastalıklara bağlı ağrılara da değinerek, "Ağrılar, ağrı kesicilerle geçmediği taktirde ağrı kliniklerine gidilip tedavi yaptırılmalıdır. Ağrılar; ilaç, enjeksiyonlar, elektrik stimülasyonları, diğer yöntemler, psikolojik destekler sayesinde giderilebilir. Ağrıyla baş etme konusunda fiziksel ve zihinsel aktiviteleri korumak çok önemlidir. Günlük egzersizler yapılmalıdır. Yürüyüş herkes için uygundur. Kişi kendini formda tutmalıdır" şeklinde konuştu.

Güldoğuş, kireçlenmelere neden olabilecek parmakları ya da vücudun herhangi bir yerini kıtlatmaktan, eklem yerlerini zorlayacak dik yokuşlarda yürümekten ve duruma göre de yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi. 

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 16:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?