6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Kışın çocuğu nasıl giydirmeli?

Kış aylarında çocukların ince ve kat kat giydirilmesi gerektiği belirtildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, 'Anne ve Babanın' kitabı yazarı Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, kış aylarında çocukların nasıl giydirilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. Kalın ve tek giysi yerine ince; fakat kat kat giysi giyilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, "Bir kat giyinmek ısı kaybını yüzde 10, iki kat giyinmek ise yüzde 40 önler" dedi.

"Giyinmeyi bilmiyoruz" diyen Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, toplumda bilinçsiz giyim tarzının hakim olduğunu vurguladı. Kalın ve tek giysinin yanlış olduğunu anlatan Küçüködük, "Kalın giysi terleme yapıyor. İnce ve kat kat giyilen giysi hem ısı kaybını yüzde 40 önlüyor hem de terlemenin önüne geçiyor" diye konuştu.

Soğuk havalarda vücut ısısının kaybedilmesi durumunda vücudun direncinin de azalacağını belirten Küçüködük, bunun da hastalıklara yakalanma riskini artırdığını dile getirdi. Bir kat giyinmenin ısı kaybını yüzde 10, iki kat giyinmenin ise yüzde 40 önlediğine dikkat çeken Küçüködük, 'soğan modeli' denilen ince ve kat kat giyinmeyi tavsiye etti. İnce ve kat kat giyinmenin soğuk havalarda en doğru giyinme tarzı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Küçüködük, "Vücut ısısının korunması için, iki giysi arasında hava boşluğu oluşması gerekiyor. Kat kat giyinildiği zaman hava bariyerlerle karşılaşıyor, bu nedenle ısı kaybı olmuyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Küçüködük, kışın rüzgarsız havalarda ve kar yağdığı zaman uygun giysi giydirilerek çocukların dışarı çıkarılabileceğini ifade etti. Kış aylarında oda ısısının kuru ve gereğinden sıcak olmasının solunum yolu rahatsızlıklarına yol açtığını bildiren Küçüködük, bunun için kalorifer peteklerine veya sobanın üzerine su konulması gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 10:14:09
Güncelleme :10 Ocak 2008 Perşembe 10:42:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?