6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Çocuklarda astıma dikkat

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Prof. Dr. Fadıl Öztürk, çocuklarda astım hastalığına dikkat çekerek, "Astım çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır" dedi.

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi tarafından halk sağlığı eğitim programı kapsamında astım konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Pof. Dr. Fadıl Öztürk, başta astım olmak üzere alerjik hastalıkların tüm dünyada arttığını, Türkiye'de 1.5 milyonu çocuk olmak üzere 7 milyon astımlı olduğu tahmin edildiğini söyledi.

Hastalığın genellikle çocukluk döneminde başladığını ve her yaşta ortaya çıktığını belirten Öztürk, astımın hava yollarının kronik iltihabı şeklinde gelişen bir hastalık olduğuna, ancak astımdaki iltihabın mikrobik olmadığına dikkat çekti.

Astımlı hastalarda iltihabı duruma bağlı olarak hava yollarında ödem şişme görüldüğünü belirten Öztürk, "Hava yollarının iç yüzünde tahriş meydana gelir ve astım belirtilerinin başlamasına neden olur. Hava yollarının genelini etkileyen bu durum sıklıkla geriye dönüşümlüdür. Kendiliğinden veya ilaçla düzelebilir. Astımın başlıca belirtileri; öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve hışıltılı solunumdur. Yakınmalar nöbetler halinde tekrarlar, mevsimsel değişkenlik gösterir. Özellikle gece, sabaha karşı ortaya çıkar. Alerji, kokular, grip geçirilmesi, egzersiz, soğuk, sigara, hava kirliliği, stres, ilaçlar, mesleksel olarak maruz kalınan çeşitli toz ve kimyasal gibi çeşitli uyaranlar hastalık belirtilerinin ortaya çıkışını kolaylaştırır" diye konuştu. 

"Alerjiden kuşkulanılan durumlarda alerji testi yapılır" diyen Öztürk, "Alerjik astımı olan kişilerde bu testin önemi büyüktür. Sonuca göre gerekli öneriler verilir, böylece hastanın nöbeti başlatan maddeden uzak kalması sağlanır. Alerjik bünyelerde çiçek tozu, ev tozu akarları, küf mantarı, hayvan tüyü, hamam böcekleri gibi alerjik maddeler astım nöbetini başlatabilir. Ev tozu akarları gözle görülmeyecek boyutta, ev tozlarının içinde yaşayan böceklerdir. Dışkı, tükürük ve idrarları da alerjiye neden
olur. Halılar, kumaş kaplı mobilyalar, yorgan, yastık, yatak ve tüylü oyuncaklar uygun yaşam ortamlarıdır. Ev tozu akarlarından korunmak için ortam havalandırılmalı, rutubet önlenmeli, mümkün olduğunca toz tutan büyük halılar, özellikle yatak odalarında bulunanlar kaldırılmalıdır. Tüylü oyuncaklar ve kumaş tipli ev eşyalarından kaçınılmalı, çarşaf ve yastık kılıfları en az haftada 1 kez 60 derece üzeri yıkanmalıdır" şeklinde konuştu.

Astım tedavisinin amacının normal veya normale yakın akciğer fonksiyonlarını sağlamak, gündüz ve gece belirtileri önlemek, uykunun bölünmesini engellemek olduğunu ifade eden Öztürk, hedeflere ulaşabilmek için sürekli doktor kontrolü, iyi bir hasta-doktor ilişkisi, hastanın eğitimi, çevresel faktörlerin kontrol altına alınması ve ilaçların uygulanmasının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 18:33:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?